Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Yevghen Levytskyi, Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Ucrainei la București: “Ucraina este parte integrantă a Europei”

Publicat de redactia partners pe 16.03.2017.

Comerțul dintre România - țară membră a Uniunii Europene și Ucraina, a depășit din nou valoarea de 1 miliard USD la sfârșitul anului 2016, în în ciuda situației complicate din regiune. Dar, “potenţialul economic bilateral este foarte mare”, după cum declară recent Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Ucrainei la București, Yevghen Levytskyi, cu ocazia unei întâlniri de afaceri organizate de Camera de Comerț Bilaterală România – Ucraina, în colaborare cu Ambasada Ucrianei la București și Consiliul Orășenesc Ismail.

Obiectivul principal al Ucrainei în această etapă este de a implementa reformele pe care le-a asumat, de a realiza stabilitatea economică și de a lupta împotriva agresiunii externe (...). Ucraina este parte integrantă a Europei”, a declarat oficialul ucrainean. După o cădere dramatică a schimburilor comerciale bilaterale, în 2014, comerțul dintre firmele românești și cele din Ucraina a depășit din nou 1 miliard USD, ajungând la 1.222,66 milioane USD.

După intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb dintre Ucraina și Uniunea Europeană, au urmat o serie de provocări, cărora Kievul le-a făcut față, confirmând alegerea Maidanului din 2014, a explicat în continuare însărcinatul cu afaceri ucrainean, în fața oamenilor de afaceri interesați de modalitățile concrete de valorificare a oportunităților de business din cele două țări. Noile provocări vizează eficiența reformelor, îmbunătățirea mediului de afaceri și, implicit, a calității produselor, prin adoptarea standardelor europene și realizarea stabilității macro-economice și financiare și revenirea la creștere economică.

Rezultatele pozitive se resimt deja nu numai pe plan intern, dar și internațional. Astfel, relațiile comerciale cu România au înregistrat un plus de 26%, respectiv 28% la exporturi, în cursul anului 2016, a precizat dl. Yevghen Levytkyi. Închiderea pieței rusești pentru produsele ucrainene, a determinat reorientarea exportului de alimente și de produse ale industriei ușoare către alte destinații, inclusiv către România, Ucraina situându-se acum în top 5 țări exportatoare de produse agro-alimentare în UE.

Totodată, firmele ucrainene sunt interesate de domeniile IT & C și agro-alimentar și, foarte important, sectorul energetic, unde se analizează posibilitățile de a importa gaz din România, a punctat înaltul oficial al Ambasadei Ucrainei la București.

Este nevoie de încredere, de restaurarea încrederii între mediile de afaceri din țările noastre”, a adăugat președintele Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale și al Camerei de Comerț Bilaterale România - Ucraina. În acest scop, pentru a veni în sprijinul antreprenorilor și a pune la dispoziţia lor “un mecanism eficient pentru stimularea comerțului bilateral” și pentru inițierea de proiecte transfrontaliere, Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România, prin Camera de Comerț Bilaterală Româno-Ucraineană, a semnat recent un acord de parteneriat cu Consiliul Orășenesc Ismail.

Acordul a fost semnat de Nasty Marian Vlădoiu, în calitate de președinte al celor două organizații camerale, și de Andrii Abramchenko, primar al orașului Ismail. Acordul de parteneriat prevede deschiderea Reprezentanței Comerciale Permanente a Camerei de Comerț Bilaterale Româno-Ucrainene, care va funcționa în sediul Primăriei Ismail.

Tot prin același document, partea română va acorda consultanță de specialitate părții ucrainene privind înființarea Camerei Maritime pentru Afaceri Economice din Ucraina, după modelul celei deja înființate la București.

Președintele Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România a menționat că documentul semnat cu reprezentantul ucrainean Andrii Abramchenko este primul și singurul de acest gen încheiat între cele două țări.

Acest acord "va duce la creșterea volumului comerțului dintre Ucraina și UE, liberalizarea comerțului cu servicii, mărirea volumului de vânzări a producției domeniilor de export tradiționale, în primul rând agrare, accelerarea dezvoltării economice, modernizarea întreprinderilor, mărirea numărului locurilor de muncă și ridicarea la un nivel esențial nou a relațiilor dintre Ucraina și Uniunea Europeană", potrivit însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Ucrainei la București, Yevhen Levytskyi.

Cuvinte cheie: Yevghen Levytkyi, Însărcinatul cu afaceri a.i. , Ambasada Ucrainei, București, comerț, Ucraina, UE, Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România, Camera Maritima pentru Afaceri Economicee

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii