Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Vrem să intrăm în elită tehnologiilor bio – pregătiri pentru Clusterul Bio Tech

Publicat de redactia partners pe 09.07.2015.

Pe Valea Prahovei, se pun în prezent bazele unei colaborări internaționale într-un domeniu de vârf al tehnologiei, care urmează o formulă foarte la modă în Uniunea Europeană și nu numai: clusterul. Este vorba despre o colaborare internațională intre clustere, pentru noul cluster românesc în formare "Bio Tech Valea Prahovei", după cum scrie pe Facebook Costin Lianu, oficial al Ministerului Economiei și Coordonator al Strategiei Nationale de Export , Costin Lianu. 

Un studiu britanic arăta că România ocupa alături de Slovenia, Lituania și Croația, , locul 5 între noile state membre ale Uniunii Europene, după Polonia, Ungaria, Cehia și Turcia.

Biotehnologia din noile state membre și candidate este un sector relativ nou și imatur, iar nivelul de dezvoltare în regiune este inegal, cu patru state care conduc detașat prin dimensiunea activității din acest sector, se arată în studiul privind biotehnologia.

Ungaria, Cehia, Polonia și Estonia au fost primele țări care au mișcat lucrurile în biotehnologie și au creat un cadru coerent pentru inovare. Outsourcing-ul în cercetare și industria prelucrătoare din aceste state reprezintă o piață în creștere pentru sectorul biotehnologiei și o oportunitate pentru dezvoltarea unui know-how stabil și al unui sector dinamic în sănătate.

Outsourcing poate fi folosit o trambulină, dar nu are șanse să devină un sector cu creștere sustenabilă din cauza concurenței acerbe din China și India. Este nevoie de o masă critică de inovații, sprijin și resurse sub aspectul forței de muncă și a resurselor financiare, care să le permită firmelor să înflorească.

Ce este mai grav, în opinia analiștilor, este lipsa generală de informații și de resurse disponibile atât la nivelul UE, cât și la nivel național, pe lângă lipsa de oportunități și resurse de finanțare, ceea ce explică retragerea activității de cercetare – dezvoltare (R&D) în universități și institute și o colaborare sporadică cu industria.

Totuși, anul 2014 a însemnat un moment de cotitură în biotehnologie, mai ales în SUA, unde în urma unor demersuri legislative importante la nivel federal, în contextul politicilor monetare expansioniste, am asistat la un boom al capitalizării pieței pentru biotech de peste a trilion dolari SUA, se arată în studiul recent realizat de Erst & Young (EY - Biotechnology at a glance across the four established clusters, 2014)

Cheltuielile globale pentru cercetare – dezvoltare R&D au crescut cu 20% — mult peste venituri. Atât în SUA, cât și în Europa, liderii necomerciali și-au extins cheltuielile cu R&D.

În acest context, extrem de dinamic, dorim să vedem cum evoluează situația în România.

Cuvinte cheie: Cheltuieli globale pentru cercetare – dezvoltare, R&D, biotehnologie, capitalizarea pieței, colaborare internaționala, cluster ,

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii