Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Unire, Românie, Tricolor - gândurile unei Românce din mulțime de Ziua Națională

Publicat de redactia partners pe 01.12.2016.

Impresionați de Sărbătoarea Unirii transmisă de toate televiziunile, cât suntem de uniți?

După ce am admirat Marea Paradă – sub Arcul de Triumf, cât triumf pentru ideea de ROMÂN? Cât sentiment de mândrie, cât adevărat patriotism?

Și pe noi ne bucură abundența de tricolor, dar  câți tineri mai cred cu adevărat în viitorul lor din țara în care s-au născut? Uitați-vă în tribune și peste tot unde românii s-au adunat să-și serbeze Ziua Națională, câți sunt și se dovedesc patrioți în fapte?

O desfășurare de forțe, care mi-a dat fiori. Uitasem aproape că se fac aici și lucruri impresionante! Nu suntem acei oameni mici desdpre care se spun mereu lucruri infame. 

Această unire (…) care s-a realizat în mod miraculos, (…) este extrem de bine reușită, într-un moment de mare împlinire a istoriei noastre.

După nesfârșite discuții privitoare la graniță și la drepturile minorităților (…), am reușit să unim într-un mod foarte concret cele 4-5 provincii, care fuseseră înainte despărțite”, spune Neagu Djuvara.

Atunci, cu 98 de ani în urmă, ca și acum..

La această aniversare gândul ni se îndreaptă cu respect spre regii noştri Carol I Întemeietorul, Ferdinand I Întregitorul şi Mihai I Restauratorul hotarului de vest.

După cum stă mărturie jurnalul său intim, Regina Maria a trăit intens Marea Unire, așa cum consemnează și Evenimentul zilei.

În timpul Primului Război Mondial a fost un exemplu pentru soldați, pentru femei, pentru diplomați, chiar și pe regele Ferdinand l-a susținut în momentele grele. Regina Maria scria în jurnalele sale, dar și în „Povestea vieții mele”,  a lăsat o lecție de istorie și o uriașă lecție de dragoste de țară. Iată un fragment:

„Parcă îmi venea amețeală când îmi dădeam seama de mărinimia soartei. Nu e vorbă, pornise poporul nostru în război cu cântecul pe buze, însă între timp se iviseră clipe atât d enegre, încât azi aproape că mă temeam să privesc lumina zilei. Mai era un lucru: izbânda noastră însemna prabușire și nenorocire pentru atâția alții, încât cu firea mea nu puteam decât să mă înfior la acest gând. Trebuie să se dărăme atâtea state ca să se înfăptuiască Unirea noastră. (…)

Gândul ni se îndreaptă către toţi bărbaţii de stat, indiferent de orientările lor politice, care au urmărit cu stăruinţă şi pricepere apărarea şi continuitatea statului român”, scria Dinu C. Giurescu.

Poate m-aș simți mai în siguranță, așa cum încearcă frumoassa noastră Armată să îmi transmită ( pe care o iubesc cu toată INIMA) dacă și la vârful statului aș simți mai multă sinceritate și preocupare pentru viața noastră, pentru o calitate a vieții mai aproape de nivelul altor state dinspre Vest. Ei zic că ar fi posbil, se laudă cu tot felul de cifre, dar în viață nu se simte nicio schimbare. De ce? 

Dar, stop! Să revin la ZIUA NAȚIONALĂ! Este a noastră, a celor 19 milioane din România și a celor peste 3 milioane care sunt oriunde în lume și nu a LOR! 

Limba, cu temeiul în latina populară, a îngăduit înaintaşilor noştri să-şi păstreze individualitatea în lunga etapă a migraţilor şi a aşezării popoarelor din jurul său (secolele IV-XIII). Româna s-a impus ca limbă de cancelarie şi cult, ca expresie a creaţiei literare.

Astăzi se vorbeşte o limbă stâlcită presărată cu cuvinte împrumutate de-a valma.

Legătura organică cu pământul şi cu pădurea ne-a dat mijloacele de a vieţui an de an, de a cultiva şi culege hrana cea de toate zilele, de a practica păstoritul şi creşterea vitelor, de a construi o adevărată civilizaţie a lemnului, de a scoate sare, aur şi alte minereuri şi petrolul, adaugă Dinu C. Giurescu.

Dar, câte ne-au mai rămas.. Să ne întoarcem cu gândul , măcar, către ceea ce reprezintă România profundă, România care se luptă cu sărăcia și cu necinstea în fiecare zi, România care face lucruri importante, chioar dacă nu sunt telegenice. 

La mulți ani!!

 

Cuvinte cheie: La multi ani, Romania, romani!

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii