Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

UE are preţuri mult mai mari la energie şi gaze decât Asia

Publicat de Sorina Voica pe 07.05.2014.

Preţurile la energie şi gaze în Uniunea Europeană sunt mai mari decât în Asia, ceea ce înseamnă că produsele europene sunt mai puţin competitive, declara la București comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, relatează Agerpres.

Europa are nevoie de noi locuri de muncă pentru multe industrii, dar, acest deziderat este greu de realizat dacă nu ești competitiv.

Fără nici o îndoială, în UE trebuie să plătim mult mai mult pentru gaz şi mai mult pentru energia electrică decât plăteşte Estul, Asia. România are în acest moment preţuri acceptabile, dar există mai multe state membre, Germania şi altele, unde există mari probleme pentru industrie, a spus oficialul european.

Agerpres relatează că, în opinia lui Gunther Oettinger, este nevoie de noi facilităţi de depozitare, de noi conducte, de creşterea eficienţei şi de creşterea producţiei interne de gaze şi energie. Problemele sunt cu atât mai complicate, însă, cu cât, " în unele state, mai mult de 50% din preţul energiei reprezintă taxe", a adăugat Oettinger.

 România poate deveni un hub foarte important pentru strategia energetică europeană

La rândul său, ministrul român al Energiei, Răzvan Nicolescu, a afirmat că preocuparea Comisiei Europene este scăderea preţurilor la energie în ţările în care acestea sunt mari, şi nu creşterea lor în ţările nou intrate în UE.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă rediscutarea calendarelor de liberalizare a pieţelor de energie şi gaze, Nicolescu a răspuns:  "Am convenit că vom monitoriza cu atenţie evoluţia preţurilor şi vom avea periodic discuţii pe această temă".

Discuțiile de la București au fost urmate de luări de poziție oficiale, în care s-a afirmat importanța analizei aplicate a situației din regiune în reevaluarea politicilor europene.

Sorina Voica

Cuvinte cheie: preţurile la energie şi gaze, calendare de liberalizare, pieţe de energie şi gaze

Despre Sorina Voica

Cu o experien'ță de peste 15 ani în presa economicădin România, de limbă română și engleză, Sorina Voica a avut șansa unor colaborări cu numne de referință în peisajul media autohton și a unor întâlniri-reper cu personalități ale vieții socio-economice din România sau care au vizitat România,

Jurnalismul este o misiune de onoare în slujba cunoașterii, dezvoltării spiritului natreprenorial și al trezirii conștiințelor"

 

Comentarii