Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

SUA își contrazice puternicul aliat european, Germania, în problema crizei datoriilor Greciei

Publicat de pe 10.07.2015.

Criza datoriilor din Grecia așează Statele Unite în tabăra adversă aliatului său german, ca urmare a presiunilor SUA pentru o soluție care să mențină Grecia în uniunea monetară din zona euro.

Luni, când administrația Obama a reînnoit apelurile pentru o rezoluție a crizei datoriilor din Grecia, s-a observat o schimbare notabilă față de ultimele luni, observațiile sale concentrându-se pe creditorii Greciei.

Sarcina pentru liderii Europei rămâne aceeași", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest, la un briefing de presă. "Am arătat tot timpul că din punctul nostru de vedere este în interesul colectiv, ca aceste diferențe să fie rezolvate."

"Este nevoie de un pachet de finanțare și reforme, care va permite Greciei să realizeze, sau cel puțin să fie pe cale de a realiza sustenabilitatea datoriei, dar și să se așeze pe un drum care să conducă la creștere economică", a spus Earnest, referindu-se la rezultatele referendumul de duminică. "Aceasta a fost o expresie destul de clară din partea poporului grec că ei caută oportunități economice mai mari."

Dar Germania, care este cea mai mare titular al datoriei guvernului grec, și considerat de mulți a fi cea mai puternică naţiune de pe continent, nici nu s-ar gândi la o înțelegere care să mențină Grecia în zona euro.

Și vicecancelarul german Sigmar Gabriel, șeful de centru-stânga al social-democraților, a avut, probabil, cele mai dure comentarii în acest sens, făcute de o sursă oficială germană.

"Dacă Grecia vrea să rămână în euro, guvernul grec trebuie să facă rapid o ofertă de fond, care să arate mai multă dorință ca până acum", a spus Gabriel. "Pentru populația greacă, viața va fi chiar și mai dificilă în zilele și săptămânile următoare. Insolvabilitatea definitivă a țării este acum o amenințare iminentă."

Wolfgang Munchau, editor la Financial Times, consideră că Germanii pur și simplu au abandonat ideea unui acord care să păstreze Grecia în zona euro.

Münchau a scris luni. "La Berlin, credința este consolidată în cercurile oficiale, că nu poate fi încheiat niciun acord cu un guvern condus de [prim-ministru grec Alexis] Tsipras." 

În trecut, președintele Barack Obama și-a exprimat public îndoială cu privire la abordarea credite pentru austeritate a liderilor europeni în problema crizei datoriei, în luptă cu țările europene. Dar până luni, administrația a folosit un ton echilibrat chiar, abținându-se de la a oferi rețete politice specifice.

Peter Doyle, fost manager la FMI, demisionat în 2012, pentru modul de abordare a crizei din Grecia de către FMI, a salutat declarația de luni a Casei Albe.

"Sunt foarte încântat că se adoptă această linie", a spus Doyle. Doyle a criticat Statele Unite pentru neutilizarea influenței sale din cadrul FMI, pentru a pune presiune pe creditori cu mai multă fermitate.

 

Cuvinte cheie: apeluri pentru o rezoluție a crizei datoriilor din Grecia, FMI, crizadin Grecia , pachet de finanțare și reforme, liderii Europei

Despre

Comentarii