Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Simplificarea birocrației ce guvernează plățile din agricultură și crearea unui fond mutual, care să rezolve mai simplu riscurile de calamităţi naturale, priorități de ultimă oră în programul Guvernului

Publicat de Aurel Voica pe 08.08.2016.

Proceduri mai puţine, mai clare, pe scurt simplificarea birocrației ce guvernează plățile din agricultură, o reformă organizatorică la nivelul APIA, dar și riscul de secetă şi problema irigaţiilor, inclusiv propunerile guvernanților  pentru a compensa parţial pierderi datorate secetei.

Noutatea cea mai importantă o reprezintă soluţiile pe termen lung, şi anume, crearea unui fond mutual.

Acest fond mutual se va realiza sprijinul Programului Naţional de Dezvolatre Rurală şi cu participarea fermierilor, care, în anii următori, ar putea să rezolve mai simplu astfel de riscuri de calamităţi naturale, a anunțat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, în finalul discuțiilor organizate la Afumați. La aceste discuții a participat șeful Guvernului, Premierul Dacian Cioloș, alături de reprezentanți din conducerea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, Ministerului Finanțelor Publice, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și peste 50 de fermieri, din toate județele țării.

Seceta şi efectele ei, irigațiile, plățile directe, măsuri de investiții și dezvoltare rurală, reforma cercetării agricole, învățământul agricol, camerele agricole sunt principalele teme abordate de fermierii producători de cereale.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a venit cu explicaţii legate de stadiul proiectelor de irigaţii, lansate cu mult elan în urmă cu un an, dar eșuate parțial în hățișurile birocrației.

Au fost subiecte, zic eu, destul de interesante, subiecte care preocupă agricultura românească, subiecte de actualitate. La foarte multe s-au găsit soluţii aici, în sală”, a declarat Laurenţiu Baciu.

 La rândul său, Premierul a făcut o serie de precizări de maximă importanță:

Probabil ne vom gândi şi la o mai bună organizare - de acum s-a făcut o istorie cu APIA - să se găsească soluţii pentru ca să nu mai ajungem în situaţia în care am fost anul acesta. S-a făcut un grafic, s-au făcut promisiuni, într-un timp relativ scurt, până la sfârşitul lunii, se vor face plăţile integral”, a afirmat Dacian Cioloș

Desigur, au fost dezb[tute și măsurile fiscale, care au vizat Ministerul Finaţelor şi ANAF-ul.

Concluzia?

Sunt câteva lucruri care vor trebui clarificate în perioada următoare şi legat de relaţia dintre fermier şi cel care arendează terenul şi legat de obligaţiile privind plata TVA-ului, modul în care se colectează plata TVA-ului, posibilitatea de a compensa, pe viitor, datorii pe care agricultorii le au la stat cu subvenţii pe care statul le datorează agricultorilor şi care, câteodată, sunt în întârziere. Deci sunt câteva lucruri care ţin de o mai bună clarificare şi simplificare a regulamentelor care pot să faciliteze activitatea agricultorilor.(...) Şi legat de probleme privind gestiunea apei, preţurile şi costurile privind apa pentru irigaţii, în aşa fel încât să stimulăm, pe viitor, utilizarea irigaţiilor acolo unde acest lucru este posibil.

Referitor la noua prevedere legislativă privind  obligația persoanelor cu cetățenie străină interesate să  cumpere terenuri agricole în România, care trebuie să fie minim cinci ani rezidente în România, Dacian Cioloş a precizat:

Eu am cerut, deja este un grup de lucru, inclusiv cu colaboratori de-ai mei de la Cancelarie, cu Ministerul de Finanţe, cu câţiva experţi din mediul economic din România, care cunosc situaţia, şi vreau să găsim toate mijloacele prin care vânzarea de terenuri să se facă în aşa fel încât să fie favorizate comunităţile locale în utilizarea terenurilor. Pentru mine, terenul agricol este, într-adevăr, un bun care se comercializează după nişte reguli europene, dar este şi un patrimoniu naţional, un patrimoniu local pentru comunităţile respective. Şi, aşa cum fac şi alte state membre, respectând regulamentele europene, introduc reguli prin care să se asigure că de această resursă, care este şi un patrimoniu, beneficiază, în primul rând, comunităţii locale şi beneficiază, în primul rând, fermelor familiale. Pentru că despre asta este vorba şi ăsta este obiectivul nostru. Deci, într-adevăr, aşa cum fac şi alte state membre, respectând regulamentele europene, vreau să venim cu un cadru mult mai clar şi mai restrictiv în ceea ce priveşte comercializarea terenurilor, restrictiv pentru cei care vor să facă speculă cu terenul agricol şi condiţii mult mai favorabile pentru cei care vor să îl foosească pentru dezvoltare locală la nivelul comunităţilor. Dar pentru asta nu este suficientă legislaţie, nu sunt suficiente instituţii, am mai spus-o, e nevoie şi de implicarea onestă a autorităţilor locale şi a primarilor. (…) Cred că trebuie să creăm condiţiile pentru ca terenurile să fie cultivate, în primul rând, de localnici. Şi resurse financiare sunt acum şi prin programele de finanţare europene, trebuie să creăm şi legislaţia care să permită lucrul acesta. Şi la asta ne gândim.

Cuvinte cheie: Dacian Cioloş, Ministerul Finaţelor, ANAF, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, seceta, Laurenţiu Baciu, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii