Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Senat: Supermarket-urile, obligate să doneze alimentele aflate aproape de data expirării

Publicat de Agentia Nationala de Presa Agerpres pe 21.11.2015.

România risipește anual cinci milioane de tone de alimente, cantitate uriaşă pentru o ţară în care  40% din populaţie este afectată de sărăcie, iar 34,1% dintre copii suferă de lipsuri materiale extreme, conform unui recent raport ONU pe probleme de sărăcie extremă.

Pentrua diminua aceste efecte, Senatul a aprobat  propunerea senatorului UNPR Marian Vasiliev potrivit căreia supermarket-urile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării organizațiilor umanitare sau asociații de protecție a animalelor.

Legea privind combaterea risipei alimentare primise din partea comisiei de specialitate un raport de respingere, dar Senatul a aprobat propunerea de lege, în forma inițiatorului, cu 60 de voturi 'pentru', 38 de voturi 'împotrivă' și o abținere

Deocamdată nu avem nicio reacţie din partea asociaţiilor din domeniu sau a marilor retaileri.

 

Articolul 1 al inițiativei legislative interzice tuturor agenților economici, care desfășoară activități de comerț cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinţă

Agenții economici care operează spații comerciale cu suprafața de peste 400 metri pătrați, cu destinația vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizație umanitară înregistrată legal sau cu o asociație de protecția animalelor, după caz, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate", stipulează articolul 2 al propunerii legislative.

Nerespectarea prevederilor articolelor 1 și 2 se sancționează cu amendă de 15.000 lei.

În expunerea de motive, inițiatorul precizează faptul că, la nivelul Uniunii Europene, risipa alimentară este estimată la 90 de milioane de tone pe an, adică "în jur de 180 de kg pentru fiecare locuitor".

România risipește anual cinci milioane de tone de alimente! Pentru reducerea acestui fenomen cu caracter economic și social nociv este necesară mobilizarea întregii societăți prin conștientizare, prevenție și educație, cât și prin norme legislative. (...) De multe ori o politică restrictivă a marilor lanțuri comerciale duce la imposibilitatea producătorilor de a vinde marfa, deci la risipă. (...) Încurajarea donării de alimente, prin legislație, de către magazinele alimentare este una din metodele care poate diminua acest fenomen", susține inițiatorul.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o în calitate de primă Cameră sesizată.

Cuvinte cheie: risipa alimentara, Uniunea Europeana, vânzare de produse alimentare, organizație umanitară, donare produse alimentare, senatorul UNPR Marian Vasiliev

Despre Agentia Nationala de Presa Agerpres

Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și totodată prima agenție autonomă din România. Experienţa şi profesionalismul cultivate timp de peste 125 de ani caracterizează şi astăzi ştirile semnate cu obiectivitate şi promptitudine de jurnaliştii AGERPRES.

Comentarii