Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Schimbări importante anunţate pe piaţa BioEnergiei, cu multiple avantaje pentru Romania

Publicat de redactia partners pe 01.09.2015.

Ne aflam în faţa celor mai mari şanse ca producţia de energie din resurse regenerabile, considerată acum mai degrabă un cost, să devină o facilitate şi o preocupare generală în următorii ani. Şi nu sunt vorbe goale: România are un potenţial uriaş în domeniu, pe care, din motive dificil de explicat aici, îl risipeşte sau îl ignoră. Dar, sub presiunea directivelor europene, se deschid noi oportunităţi care vor schimba radical situaţia.

 

Aceasta este opinia lui Ilias Papageorgiadis, preşedintele Asociaţiei Române de Biomasă şi Biogaz - ARBIO, exprimată în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate:

În momentul actual piaţa biomasei şi biogazului are în România un potenţial mare şi ne-exploatat. Iată câteva cifre, ca să ne dăm seama de adevăratele proporţii: în Europa 67% din energia regenerabilă provine din sectorul nostru, iar în România, numai 0,62%. Dar situaţia va schimba mult în anii următori,” a spus Ilias Papageorgiadis

Terenul pentru aplicarea tehnologiilor de producţie a energiei din biomasă şi biogaz trebuie pregătit, în primul rând, sub aspect juridic. ARBIO colaborează cu Executivul pentru a pune pe masa Parlamentului legea biomasei şi al biogazului, care va crea cadrul legal specific şi va asigura sectorului condiţii favorabile pentru obţinerea unor “randamente rezonabile, stabile şi predictibile.”

De asemenea, specialiştii din cadrul asociaţiei sunt implicaţi şi în elaborarea legii termiei, conforme cu Directivele europene care prevăd ca cel puţin 50% din energia termică generată în statele membre UE să provină în anii următori din energie regenerabilă.

În paralel, aplicarea şi în România a normelor europene pentru deşeuri, crează o nouă realitate: începând cu 1 ianuarie 2016, deşeurile ne-gestionate conform regulilor europene vor crea un cost de 80 Lei/tonă, iar începând cu 2017, costul se va ridica la 120 Lei/tonă.  Fiecare fermier sau procesator/producător va trebui să plătească taxa respective, iar soluţia de ieşire o vor reprezenta proiectele de biogaz, prin care se vor procesa deşeurile respective, exact cum se întâmplă în toată Europa, unde sunt implementate aproximativ 10.000 de proiecte.”

Cine are deşeuri astăzi, în viitorul apropriat va putea transforma costul gestionarii lor în venit, respectiv în prima pentru derularea de proiecte de biomasa sau biogaz.

Biomasa şi biogazul oferă o şansă importantă şi pentru valorificarea celor 400.000 de hectare de teren degradat din ţara noastră, Aflam de la şeful ARBIO că se lucrează şi la legea plantelor energetice, plante potrivite pentru acest tip de terenuri şi care oferă soluţii pentru energie termică, electrică şi industria mobilei.

În toată Europa a fost creată o piaţă mare pentru sectorul BioEnergiei (biomasa şi biogaz). În România va fi mai greu, pentru că nu avem în spate pe cineva să ne ajute “mai mult”, avem numai argumentele noastre şi faptul că un proiect de BioEnergie ajută societatea în 40+ de moduri. Va dura un pic, dar vom crea şi aici o piaţă mare, cu importante avantaje pentru cetăţenii României”, a punctat preşedintele Asociației Române de Biomasă și Biogaz.

Dintre aceste avantaje menţionăm: reducerea de 20 – 40% a facturii de energie termică, un profit cu 10% mai mare pentru companiile cu deşeuri care vor implementa proiecte de BioEnergie, mii de locuri de muncă în toată ţara, reducerea consumului de carburanţi şi “independenţă energetică, ceea ce înseamnă că România va economisi miliarde de Euro numai din asta”.

Pentru fermieri acest tip de proiecte va aduce îngrăşăminte organice, deci mai multă competitivitate, aşa cum s-a întâmplat în toată Europa, plus multe alte avantaje.

Cuvinte cheie: facturi de energie termică, proiecte, bioenergie, independenţă energetică, biomasă, biogaz, teren degradat, procesator, producător, legea termiei, randamente

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii