Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Schimbarea la Faţă a Domnului în fiecare an pe 6 august - șansa de schimbare în Bine a Omului

Publicat de Aurel Voica pe 06.08.2016.

Această sărbătoare aminteşte creştinilor de minunea care a avut loc pe muntele Tabor, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care şi-a asumat-o. Matei, Evanghelistul descrie această întâmplare astfel (Matei 17, 2),

 „Şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”.

Sărbătoarea Schimbării la Fata datează de la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărateasa Elena ctitoreşte o biserică pe Muntele Tabor. Primele menţiuni ale acestei sărbători se regăsesc în cadrul unei serii de documente din prima jumătate a secolului al V-lea, scrie http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/schimbarea-fata/schimbarea-fata-domnului-120671.html.

În Apus, sărbătoarea a fost adoptată doar mai târziu, în urma hotărârii luate de papa Calist al III-lea, ca un mod de a-şi arăta recunoştinţa faţă de creştini, deoarece aceştia au biruit împotriva turcilor în 1456 la Belgrad.

Icoană a Schimbării la Faţă a Domnului este extrem de profundă şi bogată prin tot ceea ce transmite. În centrul acesteia este Mântuitorul având un veşmânt alb, înconjurat de un fond închis de culoare (mandorla), aspect prezent şi în icoana învierii. La picioarele Mântuitorului nostru Iisus Hristos sunt ucenicii Petru, Iacob şi Ioan, dar şi Moise şi Ilie.

Şi pe când se ruga, deodată, faţa Sa deveni o alta, Se schimba şi sclipi ca soarele, în timp ce hainele sale deveniră strălucitoare, de un alb scânteietor, cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul" (Marcu 9, 3).

Cuvântul lui Dumnezeu întrupat îşi arăta astfel strălucirea naturală a slavei dumnezeieşti, pe care o avea în El însuşi şi pe care o păstrase după Întruparea Sa, dar care rămânea ascunsă sub acoperământul trupului”, scrie http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/schimbarea-fata/schimbarea-fata-domnului-120671.html

Despre Lumina aceea nefirească, Sfântul Grigorie Palama şi alţi Sfinţi Părinţi ai Bisericii ne spun că această lumină este lumina cea neapropiata în care locuiește Dumnezeu. Este lumina în care Se îmbrăca El ca într-un veşmânt. Este lumina dragostei cereşti, este lumina slavei dumnezeieşti.

În această zi, oamenii care se roagă să scape de o patimă se vor vindeca cu siguranţă. În această zi se face dezlegare la peste, pentru că toţi creştinii să se poate bucura de praznicul care are loc în timpul postul Sfintei Maria.

Dacă vremea în această zi este însorită şi plăcută, recolta va fi una îmbelşugată şi roditoare, este vestea pe care o aflăm la http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/schimbarea-fata/schimbarea-fata-domnului-120671.html.

În popor, se mai crede că toţi cei care pleacă în călătorie în această zi se vor rătăci pe drumul de întoarcere şi vor putea ajunge doar în momentul în care se întorc şi berzele.

În mediul rural, gospodinele duc primele roade ale viilor la biserică pentru a fi sfinţite şi binecuvântate, pe care mai apoi le oferă de pomană în amintirea celor plecaţi.

 

Cuvinte cheie: Sfântul Grigorie Palama, Sfinţi Părinţi, Biserica, papa Calist al III-lea, Muntele Tabor, Matei, Evanghelistul , dumnezeire

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii