Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Sărăcia copiilor din România s-a agravat, de când țara a aderat la UE

Publicat de redactia partners pe 28.11.2015.

Deşi la Bruxelles politicienii declară că se fac politici dedicate pentru combaterea sărăciei şi coeziune socială, România are cel mai mare procent de copii sub 18 ani cu risc de sărăcie din UE. Copii români sunt tot mai săraci, statistic vorbind, arată cele mai recente date comentate de EuroNews in 2015

Dacă în 2006, înainte de integrarea in Uniunea Europeană, 50,5%  din copiii României erau expuși riscului de sărăcie,  numărul lor nu a scăzut,  aşa cum ne-am fi aşteptat, ci din contră, a crescut uşor, ajungând la 51%, in 2014, atunci când s-au alăturat blocului București în 2007.


România are cel mai mare procent de copii sub 18 ani cu risc de sărăcie din UE și a avut o evoluție mult mai rea decât ţara vecină, Bulgaria, care a înregistrat o scădere de la 61% la 45,2% în aceeași perioadă.


După aderarea la UE, Polonia a înregistrat o scădere de 8,9% în ceea ce priveşte proporția copiilor săi aflaţi în sărăcie în intervalul 2007-20014, ajungând la 28,2% in decembrie anul trecut.


Țările scandinave au avut cele mai mici procente de copii în sărăcie în 2014, în timp ce media UE a crescut de la 26,4% în 2007 la 27.7%,  anul trecut.


Statistica de mai sus i-au determinat pe deputații europeni să adopte recent (24 noiembrie) o rezoluție prin care îndeamnă țările UE să intensifice eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor și a inegalităților sociale.
Europarlamentarul Portugheză Inês Cristina Zuber a spus: "politicile de austeritate au creat această situație și o inrăutăţesc."


Deputata cehă Michaela Šojdrová a punctat:
"Focusul nostru principal ar trebui să fie  familiile, pentru că sărăcia în rândul copiilor provine de la sărăcia familiilor. Familiile în care părinții au un venit mic, sunt șomeri sau singuri sau familii numeroase, sunt mai expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. "


Eurostat definește sărăcia în rândul copiilor ca ponderea populației la risc de a fi sub pragul de sărăcie, fiind într-o situație de sărăcie severă, este comentariul EuroNews.

Cuvinte cheie: copii saraci, saracie

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii