Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Șapte pași pentru ca în fiecare zi să devii o persoană mai fericită

Publicat de Aurel Voica pe 20.06.2016.

În rutina de zi cu zi, conduși de ambiție și de presiunea concurenței, ne trezim adesea la răscruce de drumuri. Ce facem? Insistăm și mai tare pentru a ne atinge ținta sau facem un pas înapoi în căutarea unei oaze de fericire liniștită?

Unii ar argumenta că fericirea se găsește în realizare.

Dar, realizarea este trecătoare.
Ceea ce contează mai mult este sentimentul de dincolo de această realizare, scrie publicația americană Inc.com.

Provocarea este cum să navighezi între cele două variante. Este posibil să fi în poziție de putere și să fi umil?? Cum să navighezi pe drumul istovitor de mare viteză, în afaceri, menținând în același timp deschiderea și recunoștința față de cei apropiați ?

Pe măsură ce mergi cu privire ațintită către obiectivele fixate, este important să te întrebi, "Ce mă face cu adevărat fericit?"

Ceea ce conteazî este faptul ca, indiferent de ceea ce faci, să găsești o modalitate de a extrage aspectul pozitiv care să-ți fie și combustibil pentru a te simți fericit.
Amintiți-vă: Fericirea nu este in afara ta. Nu este ceva ce trebuie să găsești sau să o realizezi . Este întotdeauna disponibilă. Este peste tot în jurul tău. Intrebarea este, cum se poate atinge ea, cum poți de ea din nou și din nou?
1. Respiră adânc
Un clișeu, mult prea des folosit, ai zice. Și greșit înțeles, completăm noi. Este un fapt menționat în fiecare conversație legat de  conștiința de sine înconjurătoare. Și totuși, atât de puțin practicat!
Respiră adânc, profună, o singură respirație profundă, fără a lăsa niciun gând să-ți pătrundă în minte. Nici unul. Inspiră, expiră. Cinci secunde. Încearcă și vei fi uimit de cât de repede mintea ta va începe să te convină că ceea ce faci este o pierdere de vreme, că ai prea multe de făcut, nu ai timp pentru asta, că trebuie să fie undeva, etc. .
Începi cu o singură respirație  și apoi poți pleca. Respirația este rădăcina tuturor momentelor de fericire - eliberarea de stres, de anxietate și deschiderea către drumul tău adevărat, oricare  ar fi acela.


2. Ascultă
Atât de multă nefericire provine dintr-o lipsă de ascultare. Avem tendința de a avea probleme de ascultare, , pentru că suntem prea afundați în propriile  noastre gânduri. Ne gândim la ce ne vom spune în continuare, ce gândește cealaltă persoană despre noi, iar expresiile noastre faciale sunt revelatoare, etc.
Pentru a asculta cu adevărat trebuie să ieși din mintea ta și să-ți deschizi inima. Ascultarea este o formă de prezență, creează spațiu între tine și cealaltă persoană care  are ceva de spus. A învăța să asculți este o artă. Și că arta naște fericire în ambele părți.
3. Privește!
Ochii noștri ne înșeală. Noi uităm că noi vedem lumea printr-o lentilă de logică, plasăm obiectele în mintea noastră în anumite pelocuri prestabilite, ntru o mai bună și mai eficient "înțeleagere" a lumii din jurul nostru.
A privi  profund ceva (sau pe cineva) dezvăluie profunzimea ta. Pentru a clarifica: prezența este atunci când  simți mai mult decât gândești, iar timpul începe să se estompeze. Acest sentiment de prezență este ușor de recunoscut în timpul perioadelor lungi de muncă. Noi ne pierdem în munca noastră și orele trec fără să observi. Aceasta este, într-un sens, o formă de prezență..
Privește în jur așa cum privește un pictor, fără să judece, fără prejudecăți.
4. Deschide-ți inima!
În meditație, există o metodă numită dublă focalizare. Acest lucru este în cazul în care se combină exerciții de respirație cu frecarea arătătorului cu degetul mare, creând un punct secundar de focalizare. Dacă sunteți în măsură să vă concentrați simultan atât la respirație, cât și la senzația de degetul mare și arătător, vei alunga orice fel de gânduri - și fără gânduri, vei cădea mai repede într-o stare de meditație.
Ca oameni, avem nevoie de atingere. Trebuie să ne simțim și să ne amintim că suntem vii. Iar când o facem, simțim o bucurie copleșitoare.
5. Gustă
În America, oamenii abuzează de alimente.


Dar, există o bucurie în a lua o masă sănătoasă, în a gusta aromele unor  produse alimentare naturale, sănătoase. Un bol de fructe proaspete sau o salată mare, mâncate încet și în mod deliberat îți va oferi posibilitatea de a gusta, de a simți și a te gândi la importanța de a avea grija de corpul tau.
Așa că o mare parte din fericirea noastră este înrădăcinată în corpurile noastre fizice.


6. Natura
Natura va fi pentru totdeauna o parte vitală a ceea ce  suntem. Stres, anxietate, nefericire, etc, toate acestea provin din problememai profunde, mascate de probleme supraficiale- "N-am obținut prima sau măroirea de salariu  pe care șe-am vrut, pentru care am lucrat atâtea ore în plus etc.


Vă spun o poveste personală aici: Când aveam 19 ani, am fost la canoe  prin Florida, în Golful Mexic. Noi am campat tot drumul. N-am văzut civilizația timp de 30 de zile. M-am dus la baie în pădure, în fiecare zi, timp de 30 de zile. Cu un grup de 12 băieți, am ieșit complet din lumea modernă și am trăit în natură timp de o lună.
Acea experiență mi-a schimbat viața. Și, dacă a fost nevoie de 30 de zile de natură să-mi schimbe radical percepția despre sursa fericirii mele, atunci ce se poate spune despre rutina de zi cu zi în care trăim  majoritatea dintre noi, timp de ani de zile sau zeci de ani?
Detoxifierea este importantă. Alege-ți un traseu și fă  o plimbare mai lungă. Du-te și stai lângă un râu și lăsați-vă bucura de sunetele apei.  Ia un cort și stai sub stele. Fă ceva pentru tine.

7. Visul zilnic
Și, în sfârșit, cheia pentru a menține un adevărat sentiment de fericire profundă este de a practica ceea ce îmi place să numesc visul cu ochii deschiși. Să te lași în voia viselor nemărturisite

Cuvinte cheie: Vis, zilnic, rutina, respira, gusta,

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii