Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Rent a friend sau serviciul de combatere a singurătăţii

Publicat de Sorina Voica pe 08.04.2014.

Ai nevoie de cineva pentru a merge la un film? Te simţi singur, disperat şi ai nevoie de un umăr pe care să plângi ? Vrei să ieşi la un restaurant, dar nu singur?

Vești bune: Există cineva care ar dori să facă toate aceste lucruri... pentru un preţ.

În ultimii ani au fost create servicii on-line de închiriere "a unui prieten", care au înregistrat o creştere exponenţială în popularitate, oferind utilizatorilor o şansă de a plăti pentru companie (nonsexuală). "Prietenii" îşi stabilesc tarifele, fie în funcţie de activităţi sau de durata de timp, iar utilizatorii au posibilitatea de a alege persoana cea mai potrivită pentru nevoile lor.

RentAFriend, cel mai popular site de acest gen, susţine că are mult mai mult de 500.000 de prieteni disponibili la nivel mondial pentru diverse activităţi, de la vizite la muzee la paraşutism. Dar, pentru a intra în contact cu ei, utilizatorii trebuie să plătească o taxă de membru $ 24.95/lună.

Helen White, din Boston, spune că a fost plătită cu 20 dolari/oră doar pentru compania ei.

 „Ne-am dus la un concert împreună. În total, am primit 60 dolari, plus că el mi-a făcut cinste şi cu băuturile. Totul a fost foarte natural; nu a existat nici o jenă, ca și cum ne cunoşteam de mult. Am avut şi o conversaţie interesantă".

David Bakke, din Atlanta, a avut experienţe similare. "Prima dată, am luat cina cu o femeie care a venit în oraş pentru afaceri, iar a doua oară, m-am dus la un meci de baschet cu un tip care cred că fusese contramandat de un prieten în ultimul moment".

În ambele cazuri Bakke, scriitor free-lancer, a renunţat la taxa lui de la clienţi, pentru că aceştia i-au plătit consumaţia.

Dar nu toţi utilizatorii au astfel de experienţe pozitive. Mikey Rox, 32 de ani, proprietar al unei companii de mass-media PR - Rox Scisors and Papers din New York City, s-a înregistrat la RentAFriend cu ceva timp în urmă (serviciul a fost lansat oficial în 2009), dar spune că a "nu a acceptat nicio cerere, din anumite motive"

 Rox spune că ar fi fericit să aibă companie, dar că toate ofertele pe care le-a primit, tot de la tipi gay (homosexuali ca şi Rox, i-au creat un sentiment de teamă: " Am simţit întotdeauna că au motive ascunse și mi-era teamă că până la sfârșitul nopţii, vor dori să obţină altceva pentru banii plătiţi. "

Deşi site-ul este foarte clar cu privire la politica sa de toleranţă zero faţă de cererile non-platonice, experienţele neplăcute nu sunt puţine. Helen, de asemenea, a refuzat un prieten pentru că "a simţit că a fost, practic, o cerere pentru sex"; și ea foloseşte un pseudonim pe profilul ei (şi în acest articol), în scopul de a-şi proteja intimitatea. În timp ce este imposibil să urmăreşti numărul exact de mesaje "insinuante" transmise prin intermediul site-ului, numărul mare de avertismente împotriva cererilor non- platonice arată că acestea sunt o problemă frecventă.

Dincolo de eventualele probleme de siguranţă, psihologii şi psihiatrii pun la îndoială premisă de bază: ideea că prietenia este ceva care ar trebui sau, chiar pot fi cumpărate. Dr. Carole Lieberman, psihiatru în Beverly Hills, spune că însăşi existenţa RentAFriend este " un comentariu incredibil de trist cu privire la starea relaţiilor umane".

Adevărata prietenie vine din experienţe și valori comune, iar în prieteniile adevărate, prietenii sunt egale", spune Lieberman. Închirierea unei prietenii este, prin natura să nedemnă de încredere, inegală și temporară. După ce încetează relaţia comercială, acea persoană nu va mai fi acolo pentru tine. Şi aceasta este tocmai antiteza prieteniei, dacă mă întrebaţi pe mine.

Lieberman admite că, dacă un prieten şi-ar anula în ultimul minut participarea la un eveniment, care a necesitat o companie, serviciul ar putea fi la îndemână, dar spune că nu l-ar recomanda pentru un pacient.

    " Oamenii sunt mai străini unul faţă de altul decât oricând", spune psihiatrul din Beverly Hills.

Sursă: Newsweek magazine

Traducere  și adaptare: Sorina Voica

Cuvinte cheie: combatere a singurătăţii, singur, disperat,, ai nevoie să plângi,

Despre Sorina Voica

Cu o experien'ță de peste 15 ani în presa economicădin România, de limbă română și engleză, Sorina Voica a avut șansa unor colaborări cu numne de referință în peisajul media autohton și a unor întâlniri-reper cu personalități ale vieții socio-economice din România sau care au vizitat România,

Jurnalismul este o misiune de onoare în slujba cunoașterii, dezvoltării spiritului natreprenorial și al trezirii conștiințelor"

 

Comentarii