Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Regele Mihai: ”Societatea românească va avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale”

Publicat de redactia partners pe 11.08.2015.

Întrega presă comentează cu și fără argumente comunicatul  Casei Regale, semnat la 1 august de Regele Mihai,   prin care acesta i-a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteța Regală". De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României, deși Prințul Nicolae era al treilea moștenitor al tronului, după Principesa Margareta și Principesa Elena (mama sa).

Cun se explică acest interes major?

Potrivit unui sondaj INSCOP realizat în luna mai 2014, 44,9% din populaţia României are o părere foarte bună sau bună despre Casa Regală

Explicaţia oferită de Regele Mihai: 

“Familia Regală și societatea românească vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale”

Motivația este însă susținută de istoria zbuciumată a acestei Case regale, din care redăm câteva fragmente, preluate din Historia. Ro

10 mai 1866. După ce a primit acordul Regelui Prusiei şi al lui Bismarck, Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, sosit de curând în România, depunea în faţa Parlamentului următorul jurământ:

„Jur de a fi credincios legilor ţării, de a păstra religiunea României precum şi întegritatea teritoriului ei, şi de a domni ca domn constituţional”.

Cu aceste cuvinte, Carol a devenit oficial domnitor al României. 15 ani mai târziu, el era proclamat Rege al ţării, punând astfel bazele dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen, care va conduce România până la instaurarea comunismului.

Deși, Principele german s-a acomodat cu greu la realităţile societăţii româneşti, cu totul diferită de ţara sa de origine, acesta a avut un rol cheie în dezvoltarea României moderne.

Noua Constituţie adoptată în iunie 1866 făcea din Carol un domnitor cu prerogative relativ limitate, asemănătoare celor ale unui monarh constituţional. Astfel s-a derulat cea mai lungă domnie din istoria ţării! 48 de ani, fără a lăsa însă un moștenitor direct.

Carol se va remarca în timpul Războiului de Independenţă împotriva Imperiului Otoman. Pe lângă implicarea sa în mecanismele politice de obţinere şi recunoaştere a independenţei, Carol conduce personal armata română pe frontul sud-dunărean.

Ferdinand, fiul lui Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele lui Carol, este proclamat prinţ moştenitor al Romniei în 1889. El se căsătoreşte, în 1893, cu prinţesa Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria, cu care va avea şase copii (Carol, Nicolae, Elisabeta, Maria, Ileana şi Mircea), asigurând astfel succesiunea la tron pentru cel puţin încă o generaţie.

Ferdinand despre Consiliul de Coroană din 1916:

„A trebuit să-i impun inimii mele tăcerea; asta n-a fost uşor; cu sufletul torturat am luat hotărârea de a-mi face datoria faţă de poporul român, ale cărui destine le conduc. Cu durere, dar cu convingerea că decizia din aceste zile este singura care concordă cu destinul ţării mele, România.”

În ciuda faptului că începutul anului 1918 părea să aducă victoria Germaniei, prin ieşirea Rusiei din război, până în decembrie România devine România Mare, prin unirea nu doar cu Transilvania, ci şi cu Basarabia şi Bucovina. Era un rezultat aproape neaşteptat, la care puţini ar fi putut spera în 1914.

Astfel, în 1922, Ferdinand „cel loial” sau „Întregitorul”, aşa cum i se va spune de atunci înainte, şi Maria erau încoronaţi oficial (la 8 ani după accederea la tron) regi ai României Mari.

Cel mai important moment din domenia acestuia este adoptarea unei noi Constituţii în 1923, gândită în aşa fel încât să ofere un cadru propice dezvoltării unei Românii moderne.

După război, Ferdinand, care avea un caracter cu totul diferit decât al predecesorului său, se va lăsa influenţat de mult mai energicul Ion I.C. Brătianu, liderul Partidului Naţional Liberal. Apropierea regelui de liberali îi va aduce acestuia numeroase critici din partea celorlalte tabere politice, cu precădere din partea ţărăniştilor, noua forţă politică emergentă.

 

Cuvinte cheie: Regele Mihai, Nicolae, fiul Principesei Elena, "Principe al României", "Alteța Regală", Ferdinand „cel loial”, „Întregitorul”, Prinţul Carol de Hohenzollern-SigmaringenBasarabia şi Bucovina, România Mare,

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii