Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Regalitate, Independență, Demnitate

Publicat de redactia partners pe 12.05.2016.

Ziua de 10 Mai a redevenit sărbătoare națională în luna aprilie 2015, când plenul Camerei Deputaților care a adoptat o propunere legislativă în acest sens, recunoscând importanța acestei zile ăpentru istoria României.

Pe data de 10 mai 1877, după ce cu o zi înainte Parlamentul României vota moţiunea care declara „Independenţa absolută a României”, Carol I proclama solemn Independenţa României, fapt ce a dus la acoperirea de glorie a Armatei Române la Plevna, Griviţa sau Smârdan,  a scris ziarul ieșean Unirea

 

„10 mai este fosta zi naţională a României, ziua dinastiei în care a avut loc intrarea în Bucureşti a principelui Carol I. Este ca o amintire istorică, cu o semnificaţie istorică în această perioadă a modernizării”, spune istoricul Sorin Rădulescu.

Castelul Peleş, o bijuteria a arhitecturii opricând, a îmbrăcat straie de sărbătoare la aniversarea celor 150 de ani de la înfiinţarea Coroanei Române, în cadrul ultimei manifestări dintr-o serie de 10 care au marcat acest important moment.  Parfumuri fine și o defilare de pălării și toalete scumpe și elegante au  invadat aleile și curtea Palatului,  prin sosirea celor peste 2.000 de invitați, care au venit să sărbătorească marele eveniment al României în aceasată unică atmosferă regală păstrată de zidurile Peleșului.

Cu greu găseai un loc liber pe terasa edificiului, publicul adunându-se din toate colţurile României şi nu numai pentru acest concert de gală, a declarat doamna Azota Popoescu, președinta Asociației Catharsis.

Printre cei prezenţi a fost şi Victor Ciorbea, avocatul poporului: "Această tradiţie a fost instituită, după cum bine ştiţi, de majestăţile lor, Regele Mihai şi Regina Ana, iar Principesa Moştenitoare Margareta, Alteţa Sa Regală, împreună cu Principele Radu, continuă spre cinstea lor cu demnitate această frumoasă tradiţie."

"Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de ţară. În acest secol şi jumătate, Coroana a dat românilor încredere şi mândrie, arătând mereu drumul înainte. Familia Regală va fi mereu alături de români şi va continua să facă ceea ce a făcut întotdeauna - să pună umărul la construirea unei Românii demne, stabile şi prospere. Aşa să ne ajute Dumnezeu!" - parte a mesajului transmis în seara zilei de 10 mai 2016 de către Alteţa Sa Regală Principesa Margareta, înaintea concertului susţinut cu această ocazie.

Programul Cameratei Regale a îmbinat cu succes o serie de lucrări româneşti cu opusuri din creaţia universală. Unul dintre cei doi solişti a fost violonistul Remus Azoiţei: "A fost un eveniment magic şi un loc magic. Sunt aşa de bucuros şi norocos că am fost parte a acestui eveniment extraordinar!".

Mulțumim doamnei Azota Popescu pentru relatări și fotografiile postate pe pagina sa Facebook

Cuvinte cheie: 150 de ani, Principele Carol I, Familia Regală, Principesa Moştenitoare Margareta, Alteţa Sa Regală, Principele Radu, Regele Mihai, Regina Ana

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii