Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Războiul de propagandă și criza din Ucraina au reînviat naționalismului rus, aprobat de opoziția și intelectualitatea rusă care îl laudă pe președintele Putin rusă

Publicat de Sorina Voica pe 26.04.2014.

Rusia pare să accepte fără critică linia oficială a Kremlinului

Revista germană Der Spiegel relatează că Rusia este martora unor episoade care “amintesc de anii 1930, o epocă în care linia de demarcație dintre comuniști și inamicul public a fost bine stabilită, când Stalin elimina sutele de mii de așa-numiți dușmani ai poporului prin împușcare.

Rusia pare să accepte fără critică linia oficială a Kremlinului

Revista germană Der Spiegel relatează că Rusia este martora unor episoade care “amintesc de anii 1930, o epocă în care linia de demarcație dintre comuniști și inamicul public a fost bine stabilită, când Stalin elimina sutele de mii de așa-numiți dușmani ai poporului prin împușcare.

 este de cuprinzătoare. Mass-media par a fi în dificultate, după cum reiese din titlurile de săptămâna trecută: " Ucraina luAstăzi, revendicările teritoriale ale Moscovei în Ucraina au dezlănțuit un sentiment de naționalism agresiv, care a redus la tăcere aproape toate vocile critice. Într-adevăr, acesta este un punct de vedere oficial singular, care pare să fi prevalat în Rusia - și anume că o clică de la Kiev, cu sprijin american, încearcă să distrugă Ucraina, în ciuda eforturilor eroice de milioane de oameni în partea de est a țării. Și că acești oameni au nevoie de sprijinul Rusiei.

Simțul critic pare să se fi evaporat și mașina de propagandă de stat a devenit la fel de eficace pe câtptă împotriva cetățenilor săi proprii " citite pe prima pagină în Rossiiskaia Gazeta, ziarul oficial guvernamental rus, ca răspuns la decizia guvernului interimar ucrainean de la începutul săptămânii trecute, de a trimite trupe în partea de est a țării. " Junta Kiev " vrea să " bombardeze Donbas", a comentat în Rusia cotidianul cu cea mai mare circulație, Komsomolskaya Pravda, adăugând: "Oamenii noștri sunt doliu". "Sloviansk este acoperit în sânge", a afirmat tabloidul Tyov Den ("ziua ta"). Nici unul dintre aceste reportaje nu este adevărat.

Spiegel întreabă: au devenit rușii creduli?

Problema este că oamenii din Rusia în aceste zile par să creadă aproape fiecare raport fals care vine de la Moscova și puțini pun sub semnul întrebării acuratețea lor. Noul canal tv Rusia 24 arată neîncetat ucraineni în partea de est a țării care au mitraliere și lansatoare de grenade. Nimeni în Rusia nu se deranjează să afle de unde au obținut aceștia arme.
Președintele rus, Vladimir Putin, omul aparent grăbit să sară în ajutorul rușilor din Ucraina, este eroul zilei. În cele din urmă, rușii par să creadă că el plătește Vestului pentru ultimii ani de umilire. Și totuși, justificările oferite de Putin cu greu ar putea fi mai cinice..
Miercurea trecută, Putin a declarat că escaladarea crizei din estul Ucrainei ar fi generată de "politicile iresponsabile și neconstituționale ale regimului de la Kiev", care, susținea el, a folosit armata pentru a suprima protestele pașnice ale cetățenilor din regiune. Cu toate acestea, la acel moment, au existat puține activități armate. Pe când, în timpul revoltei din MaydanSquare, el susținea exact opusul: Putin declara că armata trebuie să folosească forța pentru a opri protestele.

Delirium naționalist
Moscova se comportă ca și cum ar fi situată chiar în spatele frontului. Într-adevăr, episodul de delir naționalist a devenit atât de puternic încât chiar adversarii lui Putin nu mai par a fi capabili să i opună.
În urmă cu doar doi ani, Serghei Udaltsov, împreună cu bloggerul și politicianul din opoziție Alexei Navalny, au fost vocile cele mai elocvente la protestele anti-Putin din Moscova. El s-a aflat în arest la domiciliu încă din 2013 pentru că ar fi încercat să incite la revoltă în masă. În ciuda situației sale, chiar Udaltsov și-a declarat sprijinul pentru acțiunile Rusiei și anexarea Crimeei

 Sunt un susținător al democrației directe și salut referendumul Crimeea ca o expresie de guvernării populare", suna strigătul lui Serghei Udaltsov.

O intelectualitate împărțită în fața semnelor care amintesc de epoca sovietică
În momentul în care sondajele indica faptul ca 80% dintre ruși își sprijină președintele, este dificil să fi patriot și, în același timp, critic al Kremlinului. Cei care vor să critice guvernul pot deveni subiect de control riguros. Anexarea Crimeei și lupta pentru estul Ucrainei a împărțit nu numai adversarii lui Putin, se pare, ci și intelectualitatea din Rusia.
Pe de o parte, aproximativ 500 de membri ai comunității ruse de creație a semnat recent o scrisoare în sprijinul lui Putin, inclusiv celebrul dirijor Valery Gergiev.

Pe de altă parte, autorii Victor Erofeyev și Lyudmila Ulitskay, împreună cu alți 900 de artiști, au semnat o petiție de condamnare a anexării și o avertizare împotriva unui posibil război cu Ucraina.
Stând în biroul ei într-o clădire istorică din centrul Moscovei, Irina Prokhorova, președintele partidului de opoziție Platforma Civică, deplânge situația actuală:

Este ca și cum ne-am fi întors în epoca sovietică, un moment în care toate discuțiile cu privire la deciziile guvernului au fost interzise, spun activiștii..

Clădirea aparține fratelui ei, Mihail, un miliardar care a candidat la președinție în 2012, cu o platformă-program care asigura o mai mare democrație și o economie liberă de piață, mai puternică. În cele din urmă, el a acumulat 8% din voturi, un rezultat respectabil.

Cade din nou cortina de Fier?
Prokhorova vede în entuziasmul față de anexarea Crimeei o "întoarcere nostalgică a trecutului imperialist."

Anterior, oameni cu convingeri politice diferite se respectau reciproc. Dar acum, chiar și prieteniile se rup. O vânătoare de vrăjitoare a început, " declară cu indignare Irina Prokhorova, președintele partidului de opoziție Platforma Civică.

Ea avertizează că Rusia s-a înscris într-o cursă spre un " război civil."
Renumitul istoric Andrey Zubov, până de curând profesor la universitatea de elită MGIMO pentru politica externă a Rusiei, a fost demis de la catedră la începutul acestei luni, după ce a comparat anexarea Crimeei lui Putin cu Anschluss din Austria a lui Hitler în 1938
Opiniile publicate in cotidianul Vedomosti sunt chiar mai vehement critice față de politica Kremlinului. Ziarul, deținut de o mare companie media din Rusia, a fost fondat în 1866. În ultimele luni, a devenit casa spirituală a intelectualilor critici.
Vedomosti nu urmează nici o ideologie și nu este finanțat de către niciun partid politic sau oligarh. Ziarul se referă în mare măsură la afaceri și economie și este citit de aproape toate taberel politice, datorită rapoartelor de piață.

În perioada sovietică, toată lumea știa că declarațiile oficiale au fost propagandă, spune Epple. Oamenii râdeau pur și simplu și glumeau pe această temă cu prietenii, în spatele ușilor închise. "Acum, mulți cred rapoartele provenind din Ucraina - și asta e periculos". Ai sentimentul că ceva groaznic se întâmplă în zilele acestea în Rusia", scrie în continuare Der Spiegel.

 

Articol adaptat după Der Spiegel, revistă săptămânală germană de știri, reportaje și comentarii politice, economice, culturale și eseuri, înființată în 1947, la Hanovra,în prezent cea mai citită revistă din Germania și din Europa.

 

Traducere și adaptare:  Sorina Voica

 

Cuvinte cheie: Stalin, anexarea Crimeei, naționalism

Despre Sorina Voica

Cu o experien'ță de peste 15 ani în presa economicădin România, de limbă română și engleză, Sorina Voica a avut șansa unor colaborări cu numne de referință în peisajul media autohton și a unor întâlniri-reper cu personalități ale vieții socio-economice din România sau care au vizitat România,

Jurnalismul este o misiune de onoare în slujba cunoașterii, dezvoltării spiritului natreprenorial și al trezirii conștiințelor"

 

Comentarii