Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Punct și de la capăt: Un moment dedicat cuvintelor portivite, de Ziua Mondială a poeziei

Publicat de redactia partners pe 21.03.2017.

Am citit astăzi cu uimire cum paginile prietenilor pasionați de scris s-au umplut de emoție. O emoție care a trecut în multe cazuri granița rimei  și pe care am simțit-o veritabil... pentru că românul s-a născut poet!. Astăzi, de Ziua mondială a poeziei,  care este marcată anual la 21 martie, ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999,  am văzut mai multă poezie decât mi-aș fi închipuit...

Cinici ai politicii, oameni pe care nu-i bănuiam că riscă să-și deconspire sensibilitatea, iată, ne-au oferit un mare privilegiu: să-i privim în suflet.

Ziua mondială a poeziei este o ocazie de a ne onora poeții, de a reînvia tradițiile orale, cum ar fi recitalurile de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei, de a întări legătura dintre poezie și alte arte, cum ar fi teatru, dansul, muzica și pictura și de a facilita vizualizarea poeziei prin intermediul mass-mediei "scrie directorul general UNESCO, Irina Bokova, conform Agerpres.

Această zi celebrează una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării și ale identității culturale și lingvistice a popoarelor. Prezentă de-a lungul istoriei, în toate culturile și pe fiecare continent, poezia vorbește despre umanitatea noastră comună, despre valorile noastre comune. Poezia transmite valorile cele mai intime ale diverselor culturi. UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane.

Unul dintre obiectivele principale ale zilei este de a susține diversitatea lingvistică prin intermediul expresiei poetice și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în cadrul comunităților lor.

Cu prilejul Zilei mondiale a poeziei, în România se organizează în fiecare an tot mai multe evenimente. În acest an, un eveniment este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu Asociația Euro CulturArt, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București, APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România și Opera Scrisă.ro la Green Hours Cafe — RECITAL CU PERECHE — "Noi și amintirea lor"—, un proiect dedicat promovării poeziei române contemporane prin lecturi publice.

GALA DE POEZIE & JAZZ marchează și ea Ziua mondiale a poeziei printr-un show unicat de blues și jazz oferit de Mike Godoroja&Blue Spirit, cu lecturi din cărțile laureaților celor mai importante premii de poezie acordate în România în ultimii trei ani, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române din București (MNLR) și Asociația Euro CulturArt în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ''Carol I'', aflăm din comunicatul publicat de Agerpres.

Și, încă o surpriză. pentru că Românul  s-a născut poet, astăzi, dar numai astăzi, clienții unor cafenele din București și din alte orașe ale țării și-au plătit cafeaua ... cu versuri.

foto: www.kristofer.ro

În urmă cu un an, în studioul Radio România Actualităţi, la Obiectiv România,  actriţa Maia Morgenstern a recitat versuri în direct, oferind momente de mare emoţie de Ziua Mondială a Poeziei.

Cuvinte cheie: Radio România Actualităţi, Obiectiv România, Maia Morgenstern, UNESCO, Ziua mondială a poeziei, GALA DE POEZIE & JAZZ

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii