Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Primele două policlinici sociale din România

Publicat de redactia partners pe 11.05.2016.

Fundaţia "Policlinici Sociale Regina Maria" a înfiinţat primele două policlinici sociale din România, care acordă asistenţă medicală gratuită persoanelor excluse sau în risc de excluziune socială. În urma succesului obţinut până acum, vor fi lansate trei programe-pilot în cadrul Policlinicii sociale Baba Novac, citim pe site-ul oficial al Fundației.

În contextul în care în Bucureşti sunt înregistrate peste 6.000 de persoane fără adăpost şi peste 200.000 de persoane care nu beneficiază de asigurări de sănătate, Fundaţia Policlinici Sociale Regina Maria a înfiinţat, în 2011, prima policlinică socială, în capitală. Persoanele excluse social, precum şi familiile acestora, primesc aici servicii medicale gratuite, în mod necondiţionat.

Cea de-a doua Policlinică, înființată anul trecut în zona Sala Palatului, este dedicată persoanelor cu venituri mici şi foarte mici. Acestea primesc servicii medicale de calitate, la preţuri foarte mici.

Ambele proiecte au fost iniţiate în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

Raportul de activitate pe anul 2015 al Policlinicii Baba Novac demonstrează cât de mare era nevoia dezvoltării unui astfel de proiect social. Astfel, au fost înregistrate:

- Peste 250 de persoane fără adăpost înscrise de la deschidere, până în prezent

- Peste 900 de pacienţi care beneficiază anual de îmbrăcăminte şi încălţăminte

- Peste 2000 de consultaţii de Medicină generală

- 250 de perechi de ochelari prescrise şi oferite

- 15 investigaţii de tip Computer tomograf şi RMN

"Persoanele de care ne ocupăm sunt persoane defavorizate, fără venituri şi majoritatea sunt persoane bolnave, cu stare precară de sănătate. Pentru ei suntem un fel de oază în deşert, încercând să le oferim unul dintre cele mai importante lucruri de care nevoie fiinţă umană pentru a supravieţui - sănătatea", a declarat doctorul Vlad Romanescu, director medical Policlinica Socială Baba Novac.

Anul acesta, cu ajutorul finanţării din partea C&A România, Policlinica lansează 3 programe-pilot, ce vor fi implementate pe durata unui an:

Programul-pilot pentru sănătatea femeii - prin intermediul căruia 250 de femei fără venituri şi fără asigurări vor beneficia de investigaţii şi tratament, inclusiv planning familial

Programul-pilot "Dentist pentru copiii pacienţilor sociali din Policlinica Baba Novac" - a fost creat ca răspuns la nevoile reale ale copiilor ai căror părinţi nu îşi pot permite să îi ducă la dentist, în condiţiile în care grădiniţele sau şcolile nu au cabinet stomatologic.

Programul de suport psihologic pentru pacientele bolnave de cancer şi mamele cu copii bolnavi de cancer.

Wargha Enayati -fondatorul Fundaţiei "Regina Maria"Persoanele care nu au venituri şi asigurare medicală, cu domiciliul în Bucureşti, pot beneficia de serviciile Policlinicii Sociale Baba Novac dacă obţin o adeverinţă de la Administraţia Financiară a Sectorului de domiciliu, prin care să se ateste lipsa veniturilor.

Cuvinte cheie: Program-pilot, sănătate, femei, Fundaţia "Policlinici Sociale Regina Maria", C&A România, Sala Palatului

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii