Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Peste 1 milion de euro în proiecte de dezvoltare a “Ţării Oaşului”

Publicat de pe 25.02.2014.

Un buget de peste 1 milion de euro este prevăzut pentru modernizarea şi dezvoltarea uneia din regiunile  defavorizate ale României: Ţara Oaşului, emblematică pentru păstrarea tradiţiilor milenare, renumită pentru bogăţia şi autenticitatea acestor tradiţii, ca şi pentru hărnicia oamenilor, recunoascută pentru bogăţiile ei naturale, rămase neexploatate şi pentru neglijenţa autorităţilor de la Bucureşti.  

Peste 1 milion de  euro în proiecte de dezvoltare a  “Ţării Oaşului”

 

Un buget de peste 1 milion de euro este prevăzut pentru modernizarea şi dezvoltarea uneia din regiunile  defavorizate ale României: Ţara Oaşului, emblematică pentru păstrarea tradiţiilor milenare, renumită pentru bogăţia şi autenticitatea acestor tradiţii, ca şi pentru hărnicia oamenilor, recunoascută pentru bogăţiile ei naturale, rămase neexploatate şi pentru neglijenţa autorităţilor de la Bucureşti.  

În bogata Ţara a Oaşului, din care majoritatea bărbaţilor au migrat în strainătate, la muncă, mai ales în Portugalia, Spania şi Italia, cu preponderenţă în domeniul construcţiilor pentru a-şi intreţine familiile rămase acasă,  se anuţă, mult aşteptate veşti bune.

S-au redeschis liniile de finanţare pentru proiecte cu fonduri europene, care dispun pentru anul 2014 de un buget generos, de peste 1 milion de euro

Destinaţia acestor fonduri? Modernizarea şi dezvoltarea regiunii, prin lucrări de infrastructură, stimularea agriculturii şi a eco-turismului, crearea condiţiilor unei pieţe libere pentru comercializarea artei meşterilor populari, sunt câteva din principalale direcţii urmărite în planul de dezvoltare locală întocmit de Grupul de Acţiune Locală – microregiunea Țara Oaşului. 

« Microregiunea Țara Oaşului dispune de un potenţial uriaş, insuficient valorificat; valorile locale, obicieiurile din zonă, mâncărurile şi băuturile tradiţionale, resursele naturale pot fi transformate în puncte forte care să contribuie la dezvoltarea turismului rural, a serviciilor şi mesteşugurilor. Tinerii şi oamenii locului trebuie să fie conştienţi de acest potenţial şi să fie antrenaţi în activităţi care să îi motiveze şi să le ofere şansa unui trai mai bun » Ioan Belbe,  Primarul Comunei Turţ, lider al Grupului de Acţiune Locală – microregiunea Țara Oaşului.

Visul începe să prindă contur.

Grupul de Acţiune Locală – GAL din Microregiunea Ţara Oaşului s-a constituit începând din toamna anului 2009 la initiaţiva a 10 persoane, 5 reprezentanţi ai teritoriului şi 5 consultanţi, oameni activi, cu spirit de iniţiativă şi dorinţa de a dezvolta armonios microregiunea. Între timp, au fost mobilizaţi şi alţi parteneri, care au semnat adeziunea la GAL astfel încât s-a ajuns la structura actuală formată din 54 de membrii, partenerii publici reprezentând 32% iar partenerii privaţi împreună cu societatea civilă 68%. 

Începutul nu a fost deloc uşor, ca orice început... Dar, cei din conducerea GAL au pus foarte mult suflet în ceea ce făceau, aceasta fiind marele diferenţiator al activităţii  partenerilor din cadrul unui Grup de acţiune locală..

„La inceput am lucrat zi lumină, pentru că am avut foarte multe proiecte, le-am evaluat”, a declarat Maria Turtureanu, Director ecxecutiv al Asociaţiei Grupul de  Acţiune Locală “Ţara Oaşului.

„Am fost surprinsă că până când nu am ajuns sa ne constituim, ca asociaţie, cei din teritoriu nu au accesat fonduri europene; au mers mai mult pe investiţii din fonduri proprii. Ţara Oaşului, are multe bogatii naturale şi mă aşteptam să fie mai dezvoltată turistic”.

Pan[ în 2011, nu exista nicio pesniune realizată din fonduri euroepene, iar acum sunt foarte multe solicitări. Chiar dacă oamenii au case mari, frumoase, se simte nevoia unor construcţii destinate acestui scop: agroturismul.

„De la început am vrut  să valorificăm resursele naturale: apa sulfuroasă şi apele termale si am finanţat 3 centre de recreere, proiecte care sunt în faza de contractare şi beneficiarii abia asteaptă să inceapa lucrările.

Alte proiecte:

Administraţiile publice locale au depus proiecte  de infiintare a unor pieţe agro-alimentare pentru ca există aceasta nevoie: oamenii îşi vând încă produsele pe jos... Alţii si-au modernizat căminele culturale, au construit terenuri de sport sau au cumparat utilaje de deszăpezire. GAL a contribuit  şi la realizarea unui drum drum de legătură intre centrul si un cartier al unei comune de peste 1.000 locuitori.

„Am finanţat proiecte pentru tinerii fermieri, cu finanţare europeană 100%: tinerii şi-au cumparat utilaje pentru dezvoltarea exploataţiilor, pentru că se simte acut lipsa de utilaje care să le facă munca mai uşoară, mai competitivă. Fermierii nosştri au nevoie de tractoare care să-i ajute la munca în livada, având în vedere că avem foarte multe livezi de pomi fructiferi.

Din pacate nu am avut niciun proiect pe procesare, condiţiile de accesare fiind mai greoaie, pentru că trebuie sa demonstrezi că ai cel puţin 10 furnizori pentru produsele respective si să angajezi un inginer tehnolog. Sperăm ca în urmatoarea alocare, aceasta masură să fie modificată pentru a putea crea mici centre de procesare, pentru ca, in viziunea mea, numai prin produsele locale, oamenii pot să-şi dezvolte exploataţiile, iar produsele acestea, proaspete şi sănătoase sunt foarte necesare in zonele urbane”.

            Vream sa realizăm această legatură intre producător şi consumatorul de la oraş.

Continuăm să lucrăm şi pe masura de instruire si de cooperare pentru a–i instrui pe fermieri, ce inseamnă un produs local, ce inseamnă un  produs traditional, cum să se autorizeze, ce condiţii legislative să respecte pentru a putea vinde pe piaţă, cum să se promoveze, cum să vândă şi, în final, să-şi faca afaceri din care sa trăiască împreuna cu familiile lor. Noi vom organiza cursuri cu traineri, specialişti pentru fiecare domeniu

 

Ce sunt Grupurile d Ac’iune Locală – GAL?

Juridic sunt asociaţii, in care membrii sunt: administraţiile locale, companii ONG, dar partenerii publici reprezintă mai puţin de  50%, pre- condiţie pentru înfiinţarea unui  GAL, Reprezentam 55.000 locuitori, mai puţin oraşul Negreşti - Oaş, care are 12.000

poate de acceea mergem atât de bine

Din pacate proiectele sunt bloacte de luni de zile sau asteaptă contractarile, dar speram sa se schimbe curand si procesul se va accelera, atunci ca ce le-am promis oamenilor,  ca acest circuit al proiectelor de la depunere pana la implementare va fi mult mai scurt, ca si in  faza de implementare. Noi ii sprijinim cu toate informatiile de care dispunem, astfel încât să-şi poata implementa cu succes ideile şi proiectele

locuitori pentru ca nu puteau accesa fonduri, nu era corect sa-i implicam intr-un parteneriat daca nu puteau beneficia de fonduri.

Sorina Voica

Cuvinte cheie:

Despre

Comentarii