Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Pentru o specializare inteligentă la nivel regional şi sectorial, în pas cu tendinţele europene

Publicat de redactia partners pe 23.09.2015.

Clusterul ar putea deveni cea mai eficientă şi reprezentativă grupare la nivel regional şi sectorial, având în vedere avantajul faptului că relaţiile din interiorul acestei structuri se bazează pe cooperare.

Nu este un mit sau o iluzie, ci o structură economică promovată prin programele europene.

Cele 2000 de clustere  luate în calcul de statisticile europene, din care 150 sunt de nivel mondial ca specializare, dimensiuni şi locuri de muncă, au creat 38% 

​din ​numărul total de joburi, iar implicarea IMM-urilor a generat mai multă inovare şi creştere economică faţă de cele dinafara clusterelor, conform paginii web oficiale a Comisiei Europene.

​Pe scurt, c​ompanii – furnizori, producători, distribuitori, dar şi institute de cercetări, universităţi, autorităţi locale, toate componentele ​din cadrul unei industrii sau unei regiuni se pot reuni în clustere. Condiţia esenţială este că aceste entităţi -​componente ale unui lanţ industrial sau regional să dorească să conlucreze în mod real şi să găsească modalităţile concrete de a face acest lucru.

Surprinzător sau poate din contră, în România s-au înfiinţat 80 de asemenea clustere, dar numai 30 dintre acestea respectă cu adevărat principiile clusterelor stabilite la nivel european. Aceasta​ este concluzia recentei analize cu privire la stadiul şi perspectivele de dezvoltare a clusterelor în România, realizată în cadrul unui congres internaţional de profil organizat recent ​la Covasna.

Încercăm să realizăm o specializare inteligentă la nivel regional, prin corelarea programului de dezvoltare regională cu dezvoltarea clusterelor”, a declarat dl Lajos Vajda, vicepreşedintele Asociaţiei Clusterelor din România CLUSTERO.

Aceasta înseamnă că înafara industriei IT & C, care este necesară în orice sector de activitate şi de energia verde, care, de asemenea, răspunde unor necesităţi universale, dezvoltarea celorlalte ramuri va ţine cont de specificul regional.

Clusterele reunite în cadrul asociaţiei de profil din România îşi propun să menţină o strânsă legătură  ministerul de resort, dar şi cu reţelele internaţionale.

Asociaţia Clusterelor din România va realiza o fişă de evaluare a clusterelor după criteriile UE.

 

 

Cuvinte cheie: cluster, reţelele internaţionale. Lajos Vajda, vicepreşedinte Asociaţia Clusterelor din România, CLUSTERO. lanţ industrial, lanţ regional

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii