Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Pentru a încuraja vaccinarea copiilor, Biroul OMS din România a dezvoltat aplicaţia VaccinApp

Publicat de pe 26.07.2014.

 Biroul din România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a dezvoltat aplicaţia pentru smartphone VaccinApp pentru a încerca astfel să crească rata de vaccinare a copiilor, având în vedere că în ultimii ani s-a înregistrat o scădere importantă, a declarat şeful OMS România, Victor Olsavszky.

Şeful Reprezentanţei O MS în România, Victor Olsavszky a spus că din 2005 există o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii care obligă la studierea beneficiilor tehnologiilor de comunicare şi cum pot fi acestea aplicate.

"Am observat de atunci că exista la nivel mondial o problemă de interoperabilitate. Ce măsor într-un loc trebuie să fiu în stare să compar cu acelaşi lucru din alt loc. Tehnologia informaţională şi cea de comunicare nu se mai pot separa", a evidenţiat  dr. Victor Olsavszky. 

 În acest context, dar şi pe fondul scăderii importante a vaccinării copiilor, a fost dezvoltată aplicaţia VaccinApp, a precizat şeful Reprezentanţei OMS în România.

 "În ultimii 10 ani, rata de vaccinare a scăzut la copii, iar acest lucru reprezintă o îngrijorare pentru că au apărut focare de infecţie.", a explicat reprezentantul OMS.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a pus în evidență t mai multe cauze majore pentru această scădere: neprezentarea la medic, mai ales în mediul rural, refuzul părintelui, generat de un dezechilibru derutant  între comunicarea publică pro şi contra vaccinare, în special în ce priveşte siguranţa vaccinăriiărinților  , lipsa de informare, sărăcia și, uneori, lipsa de timp a părinților corporatiști.

 VaccinApp se descarcă gratuit în România şi Republica Moldova, dar aplicaţia poate fi utilizată şi în limbile estonă, maghiară, sârbă şi slovacă. În cadrul aplicaţiei, se introduc numele copiilor şi datele lor, dar şi numărul de telefon al medicului de familie.

Aplicaţia aminteşte părinţilor că vor trebui să vaccineze copilul, le dă informaţii privind vaccinul şi de ce este necesar ca cel mic să fie vaccinat.

"Noi sperăm ca în acest fel să ajutăm corporatiştii, care au program încărcat, să nu-şi neglijeze familia", a  spus Olsavszky.

Cornelia Stanciu
 

Cuvinte cheie: VaccinApp, aplicaţie gratuită, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Şeful Reprezentanţei O MS în România

Despre

Comentarii