Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

”Peisajele: percepție, cunoaștere, conștientizare și acțiune – tema simpozionului Internațional de geografie Bucureşti - Cheia

Publicat de Aurel Voica pe 14.05.2018.

Rrolul ariilor protejate în dezvoltarea producției și a exportului de produse ecologice, o temă extrem de actuală şi de mare imapct pentru poziţionarea ţării noastre pe harta economică şi comercială a lumii, a revenit în atenţia specialiştilor, care au participat la workshopul internațional cu acest subiect, organizat  de USH Pro Business împreună cu Programul de Cooperare Elvețiano – Român.

Workshopul, a fost inclus în Simpozionul Internațional de Geografie, ce a avut loc în perioada 11-13 mai la Cheia, cu implicarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, alături de Ministerul Mediului, Ministerul Educației Naționale, Academia Română, Facultatea de Inginerie, Informatică și Geografie a Universității ”Spiru Haret” din București,  Asociația Profesională de Geografie, Ecologie și Turism ”Destin Geografic” (APGET-DG) și Liceul din Măneciu. Tema acestei ediţii a fost ”Peisajele: percepție, cunoaștere, conștientizare și acțiune”.

          Simpozionul a debutat la sediul facultății din București, unde a avut loc ceremonia de deschidere și sesiunea de postere destinată studenților și masteranzilor.

          La simpozion au participat Secretarul de Stat Ionel Petre, Vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Laurent Vonwiller, membru al Comisiei de Import – Organizația Elvețiană pentru Agricultură Ecologică Bio Suisse, precum și reprezentanți ai mediului  de afaceri și președinți ai Clusterelor Bio Concept Valea Prahovei și Bio Danubius. Aceștia din urmă au prezentat oferta lor pregătită în cadrul proiectului ”Servicii integrate de export, pentru IMM-urile din România”,finanțat prin Programului de Cooperare Elvețiano – Român.

          După prezentările rezultatelor intermediare ale acestui program, expertul elvețian Laurent Vonwiller, a vorbit despre bunele practici de cooperare pentru zonele protejate și mediul de afaceri din Elveția şi valorificarea produselor ecologice.

          A rezultat interesul agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate de a elabora împreună cu USH Pro Business un studiu privind modul în care ariile protejate dezvoltă activități economice durabile bazate pe bioeconomie. Numeroși oameni de afaceri prezenți la eveniment s-au arătat interesați să beneficieze de sprijin, prin Centrele de Afaceri pentru Export Ploiești (CAE Ploiești) și Bacău (CAE Bacău), ai căror reprezentanți au participat la eveniment.

         La Cheia, a urmat o aplicație de teren la Muntele Roșu şi, în ultima zi, duminică, 13 mai, a avut loc o altă aplicație de teren în Munții Ciucaș, relatează presa locala şi surse din USH Pro Business.

Cuvinte cheie: Secretar de Stat Ionel Petre, Agențiai Naționala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Laurent Vonwiller, Organizația Elvețiană pentru Agricultură Ecologică, Bio Suisse, Cluster Bio Concept Valea Prahovei, Bio Danubius. ”Servicii integrate de export, pentru IMM-urile din România”, Programului de Cooperare Elvețiano – Român.

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii