Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Pe ei cum îi apără legea? Zeci de copii condamnați să trăiască din mila statului de mamele care, după ce nasc, "dispar" fără urmă din spital

Publicat de redactia partners pe 15.08.2016.

Nu numai că România are cea mai rapidă și îngrijorătoare scădere demografică din Europa, dar și mulți din copiii care se nasc au o soartă mult mai crudă decât își pot imagina oamenii obișnuiți. Și, din păcate, acest semnal de alarmă după 26 de ani de democrație nu atrage atenția guvernanților, ci numai organizațiilor neguvernamentale care pledează pentru o lege a adopțiilor cât mai europeană, dar și  jurnaliștilor de la Agerpres și de la diverse grupuri de presă, care relatează cazurile care îngrijorează medici și asistenți.

La Secția de Nou Născuți a Spitalului Județean Satu Mare, anual sunt zeci de copii abandonați. Și în alte orașe din țară se înregistrează cazuri similare.  

Motivația principală a acestei situații? Tinerele mame sunt conștiente de faptul că nu își pot crește în bune condiții copiii, fie apelează la sprijinul medicilor și asistenților sociali pentru a le găsi o altă familie, iar altele pleacă pur și simplu din spital fără să spună nimic, la câteva ore sau zile după naștere. Pentru ele, copilul este o grijă de care trebuie să scape, o ființă nedorită apărută după o aventură.

Șefa secției de Neonatologie, Diana Maria Fărcaș, explică faptul că sunt mai multe categorii de mămici care renunță la copii lor, cele care efectiv nu pot să îi îngrijească și acelea care nu îi vor pur și simplu.

"Sunt cazuri foarte multe de abandon. Sunt mame care spun din start că situația materială pe care o au depășește posibilitățile de a îngriji un copil și ne roagă să le ajutăm din acest punct de vedere. Situațiile acestea sunt un pic mai rare. Sunt mame care din diverse motive nu pot să își ducă copiii acasă, că tata nu este cel care dorește familia să fie și refuză să o primească în familie, că realmente nu are unde să-l ducă deoarece locuiește sub pod și așa mai departe. Dar sunt femei care ne solicită să le ajutăm să își rezolve această problemă sub o formă sau alta. Există Centrul pentru mame unde mama este ajutată din punct de vedere social o perioadă de timp, sau se rezolvă în plasament familial. Cele mai multe sunt mamele care după ore sau zile de la naștere dispar fără urmă și își lasă copii aici. Intervine serviciul social în identificarea mamei, depistarea situației de fapt și soluționarea cazului. Asistenții sociali identifică soluțiile și atunci se finalizează cu plasament. Problema domiciliului trecut în acte e o glumă bună pentru că sunt persoane care nu au un domiciliu stabil practic. De multe ori colegii întâmpină dificultăți în a depista domiciliul de reședință, practic, concret, dacă există pe undeva, sunt din categoria itineranți. Avem mame care vin de pe te miri unde, cu domicilii prin Galați, Buzău. Am avut câteva cazuri în care nici nu s-a identificat mama vreodată", a declarat dr. Fărcaș, scrie Agerpres.

Mai grave și cu șanse mai mici de a ajunge în familii sunt cazurile copiilor cu probleme de sănătate. În urma unui anunț pus pe o rețea de socializare, mai mulți sătmăreni s-au oferit să ajute un bebeluș de trei luni, trecut deja prin trei operații dar încă având grave probleme, despre care mama nu prea mai vrea să audă. Sătmărenii s-au mobilizat să o ajute, dar prea multe nu se pot face, copilul fiind în condiții bune în spital însă într-o stare nu prea bună.

"Sunt situațiile în care copilul este prematur, foarte mic, fie este cu o patologie care impune spitalizare o perioadă mai lungă de timp și acolo lucrurile sunt oarecum nuanțate. Trebuie să ținem copilul o perioadă lungă de timp în spital, cum a fost și acest caz, cu trei intervenții succesive pentru malformații și în care serviciul social rămâne să stabilească dacă se duce, unde se duce, cine poată să-l îngrijească.(!) Acești copii sunt în evidența serviciului de asistență socială. Atâta timp cât copiii aceștia sunt aici, se perindă mame care nasc și inevitabil intră în contact cu aceștia ca și colegi de salon. Firesc că fiecare, la un moment dat din dorința de a face un gest frumos, vine cu hăinuțe, scutece, cu toate că sunt, dar totdeauna am luat aceste gesturi ca pe niște gânduri frumoase și le-am acceptat", a mai spus dr. Fărcaș.

Asistentul social Gabriela Felber a arătat faptul că există foarte multe mame minore, mame care sunt la al treilea-patrulea copil și care, la rândul lui, ca și frații săi, intră în sistemul de asistență socială.

Un alt semnal de alarmă pentru care societatea românească pare inexplicabil de neputincioasă. O problemă veche, pentru care nici acum nu se găsesc rezolvări, deși un sistem mai eficient de educație ne-ar scuti de multe probleme la nivel național

"Nu este o problemă neapărat pentru că nu au sprijin din partea partenerului de viață și al familiei, ci faptul că aceste minore nasc la o vârstă tot mai fragedă,. Majoritatea au 15-16 ani, dar în ultimul timp este alarmant faptul că există cazuri în care scade vârsta minorei și la 13 ani. Dacă ar fi să facem profilul acestor mame minore, provin din familiile rome, familiile dezorganizate, condiții precare de locuit, lipsa precară de informare, care nu au avut parte niciodată de educație sexuală. A doua categorie ar fi mamele la a doua, treia naștere, cu restul copiilor care fac deja parte din sistemul de protecție și sunt deja încredințați unui asistent maternal. Copiii provin din relații pasagere, nu au domiciliul stabil, locuiesc când la mătușa, când la verișoara, au și probleme de sănătate, poate și psihice, nu au beneficiat de educație, sau chiar dacă cunosc metodele contraceptive, din neglijență sau indiferență, nu le utilizează. Este o diferența între mama care își lasă copilul, își exprimă intenția și mama care își abandonează. Deci cuvântul acesta de abandon îl folosim numai în momentul când părăsește unitatea sanitară fără să anunțe cadrele medicale, fără un bilet de voie, fără să ne lase un număr de telefon", a spus Gabriela Felber.

După ce o mamă "dispare", reprezentanții spitalului trebuie să anunțe Poliția și Direcția pentru Protecția Copilului, care la cinci zile întocmesc un proces verbal în baza căruia se instituie măsura de plasament în regim de urgență. Lucrurile însă nu se termină în această fază, deoarece asistenții maternali sunt tot mai puțini, astfel că bebelușii stau cu lunile prin spital, pe la Secția de Nou Născuți sau Pediatrie, până când li se găsește un asistent maternal.

Din păcate, chiar dacă se identifică mamele, acestea nu pot fi trase la răspundere nicicum deoarece nu există cadru legislativ. Practic ele pot să își continue liniștite viața de dinainte, chiar dacă au născut un copil și l-au abandonat în spital.

Nu există cadru legislativ nici pentru a te obliga să îți urmărești sarcina. Dacă ar exista, o foarte mare parte din patologia nou născutului ar putea fi evitată, dar atâta timp cât nu există obligativitatea urmăririi sarcinii... Despre ce discutăm? Despre obligativitatea de a-ți duce după naștere copilul acasă? Nu există cadru pentru asta! Nu este stipulat nicăieri în lege că vei fi tras la răspundere, că vei fi penalizat în vreun fel, că ți se va întâmpla ceva deosebit. Nu! Asta este și merge în virtutea inerției", a mai arătat dr. Fărcaș.

În anii trecuți, serviciul de asistență socială funcționa mai bine, procedurile de plasament erau puțin mai rapide și copii ajungeau mai repede la asistenți maternali. Acum durează luni bune, sau chiar ani în cazul celor cu probleme de sănătate, până când un copil ajunge la un asistent maternal.

Nu am văzut de la Revoluție încoace, de când aceste comunități au programe susținute de stat, nicio ameliorare a problematicii legate de abandon. Problema aceasta o s-o discutăm în aceiași termeni și peste 10 ani la fel. Nu am văzut nicio îmbunătățire", a concluzionat medicul.

Legea adopțiilor a fost refăcută în repetate rânduri. Deși organizațiile neguvernamentale care s e ocupă drepturile copilului au oferit Parlamentului și Guvernului soluțiile cele mai bune pentru a oferi șansa copiilor abandonați să găsească o familie aici sau în străinătate, este de neînețeles refuzul obstinat al acestora de a le aplica în practică.

Nepăsarea Legiuitorului a condamnat mi de copii să trăiască lăsați în voia sorții...Ajunși la vârsta la care își pot striga drepturile, ei continuă să lupte penru a salva noile generații de nenorocul lor.

Imaginile au fost transmise de Asociația Catharsis Brașov. Mulțumiri  doamnei Azota Popescu pentru sprijin.

Cuvinte cheie: mama, abandon, Poliția, Direcția pentru Protecția Copilului, asistent maternal, relații pasagere, metode contraceptive

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii