Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Pe cine iubește și pe cine pedepsește Sfantul Nicolae?

Publicat de redactia partners pe 06.12.2016.

Se spune în popor că iarna începe de Sfântul Nicolae, când moşul îşi scutură barbă albă. Moș Nicolae, personaj foarte îndrăgit de toți copiii, este în mare parte asemănător lui Moş Crăciun, ambii purtând straie roşii și oferind cadouri.

Totul a început cu 1600 de ani în urmă, în localitatea Patara din Asia Mică, în a doua jumătate a secolului al III lea., loc în care s-a născut și a trăit un copil care se numea Nicolae. Părinții lui au murit, când el era încă la o vârstă fragedă, lăsându-i însă moștenire toată averea. El s-a decis să o dea oamenilor săraci.

Vecinul lui era un nobil sărăcit care avea 3 fete frumoase. Fiind sărace, fetele lui nu se puteau căsători pentru că nu aveau zestre. Atunci, când a venit vremea ca prima dintre fiice să se căsătorească, Nicolae i-a lăsat noaptea un săculeț cu galbeni în fața casei. A făcut acelaşi lucru şi pentru cea de-a doua fiică. Când a venit vremea ca fiica cea mică să se căsătorească, nobilul a stat de pază ca să afle cine fusese cel care le ajutase pe fiicele sale. Nobilul l-a văzut pe Nicolae. Chiar dacă acesta l-a rugat să nu spună nimănui, povestea s-a răspândit şi, de fiecare dată când cineva primea astfel de cadouri, Nicolae primea mulţumiri.

Sfântul Nicolae a fost cardinal în Myra (în Turcia de azi) şi a fost sanctificat şi sărbătorit începând cu secolul al VI-lea.. Nicolae a fost un mare apărător al ortodoxiei. Recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei,  la primul sinod ecumenic ținut la Niceea, în anul 325, cardinalul de Myra a fost atât de înverșunatși, îngrijorat de ruptura care se putea produce în Biserică, încât viitorul sfânt i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului.

Conform tradiţiei creştine,  Sfântul Nicolae i-a pedepsit pe cei care se îndepărtau de dreapta  credinţă, lovindu-i cu o nuieluşă peste mâini. De aceea, se spune că nuieluşa în ghete o primesc copiii neascultători.

Sfântul Nicolae este considerat protectorul marinarilor, al vaselor plecate în larg şi al multor altor vitregiţi ai sorţii.

De ziua lui se fac vrăji, farmece şi preziceri despre cum va fi vremea în anul următor; se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă şi dacă acestea vor înflori de Anul Nou, se spune că livezile vor avea rod bogat.

Tradiţia spune că Moşul aduce o dată cu darurile şi crenguţe argintii. Părinţii îşi avertizează copiii că dacă nu vor fi ascultători, vor primi numai crenguţele, de aici vine asocierea cu nuieluşa.

Sfântul Nicolae este o prezență foarte veche la români, marcând un moment deosebit al anului, mult aşteptat atât de copii, mai ales, dar şi de adulţi şi reprezentând începutul frumoaselor sărbători de iarnă.

 

Cuvinte cheie: Moş Nicolae, daruri, crenguţe argintii, Sfântul Nicolae, ghete, cardinal, Myra

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii