Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

ONG-urile din România, creatoare ale unui Atelier de fapte bune, care a atras peste 40.000 de vizitatori

Publicat de Aurel Voica pe 30.05.2016.

Peste 190 de ONG-uri din România, Polonia, Bulgaria, Norvegia, Lituania, Slovacia, Ungaria, Republica Moldova și Kosovo, instituţii publice şi companii responsabile social reunite în Parcul Herăstrău din București au demonstrat că Atelierul de fapte bune este o realitate a zilelor noastre, cu un important potențial de intervenție în viața comunității.

ONGFest  sau Festivalul Asociaţiilor şi Fundaţiilor sau, cum a fost numit anul acesta cel mai de amploare eveniment dedicat ONG-urilor din România, organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile – www.ongfest.ro/2016, ( 21 şi 22 mai) a atras peste 40.000 de vizitatori, interesați de mersul real al societății.

Cele 180 de organizaţii neguvernamentale participante au prezentat trecătorilor cum îi

pot ajuta sau cum se pot implica, alături de ei, pentru schimbarea în bine a lumii în care trăim.

S-a vorbit foarte mult despre “inovarea civică”, respectiv despre soluţii pentru problemele societăţii, de cele mai multe ori cu resurse reduse.

Concret, ONGFest 2016 a reprezentat, pe scurt: aproximativ 42.000 de vizitatori, 193 de participanţi expozanţi, care au organizat peste 80 de ateliere de educaţie nonformală, mai bine de 40 de dezbateri şi 35 de momente artistice. În timpul celor două zile, mai bine de 750 de persoane au participat la traseul cu premii “Meşter de fapte bune”.

Toți au demonstrat în acest fel cum faptele bune se pot face mult mai bine împreună.

Ca în fiecare an, domeniile de activitate ale organizaţiilor participante au fost diverse.

Începând de la protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a minorităţilor sexuale, consumatorilor de drog şi lucrătoarelor sexuale, până la implicare civică, educaţie şi protecţia mediului. Educaţia a  fost domeniul cel mai bine reprezentat de către participanţi, urmat de social, tineret şi sănătate.

ONGFest a fost co-finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG

 

Principalul,organizator: Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, în cadrul unei iniţiative a Comisiei Europene.

FDSC este o organizaţie pentru organizaţii, ce consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental

reprezintă în sine un indicator pentru starea comunităţii în care cetăţenii trăiesc. Fundaţiamdezvoltă proiecte în domenii cum sunt educaţie, economie socială, cooperare pentr dezvoltare, incluziune socială; dezvoltă şi administrează programe de finanţare, campanii de promovare şi advocacy pentru organizaţiile neguvernamentale..

FDSC, împreună cu partenerii săi Fundaţia pentru Parteneriat (FP) şi Centrul de Resurse Pentru Comunităţile de Romi (CRCR), reprezintă Operatorul Fondului ONG în România, program de finanţare care este parte a granturilor Spaţiului Economic European 2009-2014.

Sprijinul acordat societăţii civile este una dintre priorităţile cheie ale granturilor SEE 2009- 2014, finanţate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Obiectivul general al Fondului ONG în România este sprijinirea dezvoltării societăţii civile și consolidarea contribuţiei la justiţia socială, democraţie și dezvoltare durabilă. Obiectivele generale ale Mecanismul Financiar al SEE sunt reducerea disparităţilor economice și sociale în Spaţiul Economic European și întărirea relaţiilor bilaterale între România și statele donatoare Islanda, Liechtenstein șiNorvegia.

Prin intermediul său au fost finanţate peste 390 de proiecte, în valoare de peste 30.000.000 de euro

Cuvinte cheie: Fondui ONG în România, ONG-uri, Atelier de fapte bune,

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii