Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

O noutate veche în Europa: Economia circulară

Publicat de redactia partners pe 28.11.2015.


Comisia Europeană va dezvălui în data de 2 decembrie, mult-așteptatele măsuri ce vizează stimularea ideii unei economii circulare în UE.


O economie circulară este o alternativă puternic pentru modelul economic liniar folosit curent în Europa, unde se iau materiile prime, se procesează şi se fac produsele, se consumă şi se aruncă cât mai departe, scrie EuroNews.
Ideea este de a menţine în folosinţă cât mai mult posibil produsele, dar și resursele prin reparare, modernizarea, reutilizare și reciclare.

Datele statistice actuale arată că până în 2030, clasa de mijloc va fi mai mult decât dublă ca număr, adică de la 2,9 miliarde astăzi, va ajunge la 4,9 miliarde, în conformitate cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), creștere bazată pe evoluţia din Asia.
Frank van Houten, director executiv al gigantului de electronice Royal Philips, susţine că această dezvoltare pune o presiune enormă asupra mediului și a resurselor sale.
În același timp, potrivit Biroului European de Mediu (EEB), Europa se află sub o presiune tot mai mare pentru a menține furnizarea de resurse necesare pentru economie. Continentul este, spune EEB, consumator de resurse la viteză dublă faţă de ritmul în care planeta le poate reînnoi.
Răspunsul, de la Bruxelles este de a reduce modelele care consumă resurse excesiv prin reutilizarea resurselor.

Ce înseamnă economia circulară?
Economie circulară ar putea însemna noi reguli pentru designul de produs, de exemplu, în sensul de a proiecta produse mai eficiente, respective cu o durată mai lungă și mai uşor de reparat sau reciclat.
Ideea este că la sfârșitul vieții lor, produsele sunt injectate înapoi în procesul de fabricație, prin reutilizare, renovare sau demontare și reciclare.

De exemplu: telefoane mobile. Marea Britanie - Fonebank cumpără circa 70.000 de telefoane mobile utilizate în fiecare lună, le recondiționează și apoi le vinde pe pieţele emergente, cum ar fi Africa.
S-ar putea schimba, de asemenea relația consumatorilor cu produsele cu firmele care fac leasing de bunuri afară, pe care le vor moderniza și renova înainte de a le trimite la clientul următor.

Care sunt beneficiile?
Unele beneficii sunt economice, spune Comisia Europeană. Aceasta susține o mai bună proiectare ecologică, prevenirea și reutilizarea deşeurilor, care pot aduce economii nete pentru întreprinderile din UE de până la 600 de miliarde de euro.

Aceasta înseamnă îmbunătățirea productivității resurselor cu 30% până în 2030 şi ar putea stimula creşterea PIB cu aproape 1%, în timp ce crează două milioane de locuri de muncă suplimentare.
Folosirea opțiunilor de design deja disponibile pentru a extinde durata de viață a produselor electronice ar putea conduce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu mai mult de un milion de tone pe an, susţine Biroul European de Mediu.

Care sunt provocările?

Provocarea este, probabil, dacă piața este capabilă să introducă această schimbare, de unde şi necesitatea intervenţiei Comisiei Europene.
Richard Kooloos, șef banking la ABN AMRO Bank, a declarat: "Drumul spre un model de afaceri de economie circulară este unul accidentat. Nu este gratuit - noi parcuri solare şi eoliene, echipamente neutre de producere a energiei și echipamentele pentru reciclarea materiilor prime costă bani! Cele mai multe companii "nu pot acoperi aceste costuri cu rezervele proprii. Investiția în noile tehnologii este, de asemenea, o mișcare îndrăzneață, pentru că inovațiile ar putea dovedi că au fost o modă de scurtă durată - și asta este o risipă de bani. Și volatilitatea ridicată cauzată de prețurile fluctuante ale materiilor prime nu face exact viața ușoară pentru întreprinderi."

Este un concept nou?
Nu, nu chiar. China a pus în practică ideea de cel puțin un deceniu, în timp ce Japonia a elaborat legislația pentru această problemă de la începutul secolului.
În UE s-a vorbit despre o economie circulară de ani de zile, dar fără nici o acțiune concretă.
Comisia Europeană a propus un pachet legislativ în 2014 care vizează stimularea economiei circulare UE. Dar a fost amânată pentru îmbunătățirea regulamentului, cu noi măsuri promise pentru decembrie 2015, scrie Chris Harris – EurNews.
chris.harris@euronews.com

Cuvinte cheie:

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii