Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

O nouă lege pentru o Românie fără orfani!

Publicat de redactia partners pe 19.11.2015.

Conferinţa internaţională Vrem o Românie fără orfani!, organizată de Comisia pentru Egalitatea de Şanse a Senatului României, în parteneriat cu Asociaţia Catharsis Braşov şi revista Partners, în data de 18 noiembrie a.c., s-a încheiat cu decizia depunerii pe masa Parlamentului a unui nou proiect de lege pentru redeschiderea adopţiilor internaţionale.

Gazdele la acest eveniment au fost senatorii Marian Vasiliev, preşedintele Comisiei pentru Egalitatea de Şanse a Senatului şi Sebastian Grapă, membru al Comisiei pentru afaceri europene.

Glasul societăţii civile s-a făcut auzit prin ONG-urile care apără drepturile copiilor din România şi din diaspora, familii atestate în vederea adopţiei, părinţi adoptivi din ţară şi din SUA, Italia, Suedia şi Irlanda, profesionişti din domeniu, psihologi, avocaţi. Eroii principali ai conferinţei au fost tinerii adoptaţi în anii 90, în SUA, Canada şi Irlanda, care s-au întors în ţară pentru a-şi spune povestea, faţă în faţă cu tineri dezinstituţionalizaţi, marginalizaţi, aflaţi în risc de excluziune socială.

Senatorul Sebastian Grapă este autorul unui proiect de lege privind adopţia, iniţiat în 2013, care a beneficiat de o largă susţinere din partea societăţii civile, dar care, a fost în final respins de Legislativ, din motive cel puţin subiective.

“Avem acum o şansă importantă să eliberăm procesul de adopţie de barierele artificiale, şi să redeschidem adopţiile internaţionale pentru copiii pentru care nu există cereri din partea familiilor din România”, a declarat senatorul.

Participanţii au spus poveşti de viaţă, pline de emoţie, adevăruri greu de suportat şi au făcut o analiză din perspective diverse a problematicii de fond a adopţiei în România, care trebuie să respecte dreptul fundamental al copilului la o familie, conform convenţiilor internaţionale semnate de ţara noastră.

Este necesară o abordare pragmatică a acestui subiect şi nu căutarea vinovaţilor. Numai astfel vom reuşi să găsim soluţii viabile, în interesul major al copilului, pentru care trebuie să combatem prejudecăţi şi să schimbăm mentalităţi”, a susţinut în completare preşedintele Comisiei pentru Egalitatea de Şanse a Senatului.

În faţa realităţilor evidenţiate în luările de cuvânt, participanţii au fost de acord că este nevoie de o abordare mult mai responsabilă a acestui domeniu, din partea autorităţilor.

Liderii Ong-urilor au punctat şi necesitatea ridicării nivelului de educaţie, în paralel cu derularea de programe susţinute de prevenţie, cu precădere în mediile cele mai vulnerabile.

Pentru a susţine demersul legislativ privind adopţiile internaţionale, reprezentanţii societăţii civile vor crea alianţe şi vor sensibiliza comunităţile de români de pretutindeni, prin pagina dedicată pe Facebook “ Vrem o Românie fără orfani!

 

În 2014, peste 65.000 de copii abandonați se aflau în sistemul de protecţie specială, în România. Dintre aceștia, peste 22.000 erau în servicii de tip rezidențial, peste 22.000 în plasament la asistenți maternali și alți peste 21.000, în plasament familial., plus miile de copii” uitați” prin spitale. În 2014, numărul familiilor atestate pentru adopția națională  a fost 1.714.

 

 

Cuvinte cheie: Vrem o Românie fără orfani!, Comisia pentru Egalitatea de Şanse, Senatul Romaniei, Asociaţia Catharsis Braşov,, Marian Vasiliev, Sebastian Grapa, Azota Popescu

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii