Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Noutati din UE: Războiul cu multinaţionalele continuă – Punct schemelor sofisticate de evitare a taxelor?

Publicat de redactia partners pe 12.03.2016.

O săptămână cu de toate, dominată de multinaţionale, migraţie şi vizite de stat, sunt nouzzăţile sintetizate în Agenda săptămânii pe pagina de Facebook a  Biroului de la Bucureşti al Parlamentului European http://www.europarl.ro/ro/stiri_evenimente.html

 

FOTO: Guliver/Getty Images

Vă puteţi închipui cum e să plătiţi taxe de câteva mii, deşi aveţi un profit de milioane sau miliarde? Numirea respectivelor firme e parte din războiul împotriva multinaţionalelor şi a schemelor lor de evitare a impozitării. Facebook este ultima din seria marilor companii care au convenit cu guvernul britanic să plătească milioane în taxe, după ani de critici.

 

La Bruxelles, Parlamentul European s-a aflat în fruntea unei mişcări europene în favoarea unei baze fiscale comune consolidate a societăţilor.

Comisia a formulat o propunere. În timp ce regulile sunt definitivate, eurodeputaţii vor discuta luni la Parlament cu specialişti în impozitare, iar marţi vor avea loc discuţii cu reprezentanţii IKEA, McDonald's, Apple şi Google, la Comisia TAXE.

Un acord cu Turcia a fost salutat de cancelarul german Angela Merkel drept un posibil moment de cotitură în criza migranţilor. Însă aici, la Strasbourg, eurodeputaţii spun că politicienii se joacă cu viaţa oamenilor.

FYROM (Republica Macedonia), Slovenia şi Austria au introdus temporar controale la frontiere pentru a împiedica refugiaţii să intre în masă dinspre Grecia. Drept urmare, Grecia a oprit venirea refugiaţilor de pe insule pe continent. Cu situaţia într-un moment delicat, a fost acordul cu Turcia mişcarea potrivită? Sau soluţia ar fi mai degrabă atât de discutata abordare globală? Miercuri Comisia pentru libertăţi civile supune la vot proiectul de raport. 

Liderii UE tocmai au semnat un acord cu Turcia privind criza refugiaţilor, oferind concesii în dosarul posibilei sale aderări la UE. Marţi, eurodeputaţii vor supune la vot raportul privind progresul Turciei, asociat cu acel acord.

Joi şi vineri urmează un alt summit UE despre sănătatea precară, vârstă şi absenţa îngrijirilor. Luni, Comisia pentru afaceri juridice organizează o audiere pentru promovarea normelor UE vizând o mai bună protecţie a celor mai vulnerabile persoane.

Sunt minorii acuzaţi sau suspectaţi de o infracţiune protejaţi de lege în UE? Luni e programat un vot pentru garantarea accesului minorilor la asistenţă juridică.

Marţi este programat votul în favoarea unui acord instituţional pentru pilonul tehnic al celui de-al patrulea pachet feroviar. Şi în fine, tot marţi are loc vizita de stat a unui vecin apropiat.

Din ce ţară?  Moldova.

Cuvinte cheie: Parlamentul European, FYROM (Republica Macedonia), Slovenia, Austria , Turcia, criza migranţilor

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii