Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Nouriel Rubini despre chestiunea Europei în 2016. Cum va face Uniunea Europeană faţă riscurilor multiple de dezintegrare

Publicat de redactia partners pe 06.01.2016.

NEW YORK – Celebrul economist American, Nouriel Rubini, cel care a prevăzut teribila criză financiară declanşată în urmă cu 6 ani în SUA, declară că riscurile geopolitice şi economice ale planetei s-au multiplicat.

Într-un articol publicat de pagina de opinie mondială Project Syndicate, consultantul în probleme economice al Casei Albe din timpul Administraţiei Clinton afirmă că Orientul Mijlociu este în flăcări, ceea ce ne îndreptăţeşte să speculăm că aici este foarte aproape un război îndelungat, care seamănă cu războiul European de 30 de ani dintre catolici şi protestanţi. Mai către Est, ascensiunea Chinei alimentează o gamă largă de dispute teritoriale din Asia și reprezintă o provocare la adresa hegemoniei strategice a Americii în regiune. Și invazia Rusiei din Ucraina, aparent un conflict semi-înghețat, s-ar putea reaprinde în orice moment.

Există, de asemenea posibilitatea unei noi epidemii, cu focar de tipul SRAS, Ebola, sau al altor boli infecţioase răspândite in ultimii ani. Războiul cibernetic este şi el o amenințare care se profilează la fel de bine, ca și actorii non- statali și grupurile care crează conflict și haos în Orientul Mijlociu către Nord și Africa sub-sahariană. Ultimele, dar cu siguranță nu în ultimul rând, schimbările climatice provoacă deja pagube semnificative, cu fenomene meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente și letale.

Cu toate acestea, Europa este cea care ar putea deveni cota zero, referinţa primordială a geopoliticii în 2016. Pentru început, ieșirea Greciei din zona euro ar fi amânată dar nu exclusă, având în vedere faptul că pensiile și celelalte reforme structurale pun țara pe un curs de coliziune faţă de creditorii ei europeni. "Grexit" la rândul său, ar putea fi începutul sfârșitului uniunii monetare, pentru că investitorii se vor întreba ce stat membru - posibil chiar o țară de bază (de exemplu, Finlanda) - va fi următorul candidat la ieşirea din Uniune.

Dacă se produce Grexit, ieșirea Regatului Unit din UE ar putea fi mult mai probabilă. Comparativ cu un an în urmă, probabilitatea unui "Brexit" a crescut, din mai multe motive. Recentele atacuri teroriste din Europa au determinat Marea Britanie să fie mai izolaționistă, la fel ca și criza migrației. Sub conducerea lui Jeremy Corbyn, Partidul Laburist este mai eurosceptic. Chiar şi prim-ministrul David Cameron s-a poziţionat într-un colț cerând UE reforme pe care, nici măcar germanii - care simpatizează cu Marea Britanie - nu le pot accepta. Pentru mulți britanici, UE arată ca o corabie care se scufundă.

Dacă Brexit ar avea loc, şi alte piese de domino ar cădea. Scoția ar putea decide să părăsească Marea Britanie, ceea ce ar duce la destrămarea Marii Britanii. Acest lucru ar putea inspira alte mișcări separatiste - probabil începând din Catalonia - pentru a împinge și a forța independența. Și alte state membre nordice din UE ar putea decide că, după ieşirea Marii Britanii, ar fi mai bine şi pentru ei să plece.

În ceea ce priveşte terorismul, numărul mare de jihad işti crescuţi şi educaţi în Europa dovedeşte că problema pentru Europa nu este dacă un alt atac va avea loc, ci când și unde. Totodată, atacurile repetate ar putea reduce drastic afacerile și încrederea consumatorilor și ar putea stopa redresarea economică, şi aşa fragilă, a Europei.

Cei care susțin că criza migrației reprezintă, de asemenea, o amenințare existențială pentru Europa au dreptate. Dar problema nu este a milioanelor de nou-veniți care au intrat în Europa în 2015. Aceştia sunt cele 20 de milioane strămutate, de oameni disperaţi, care caută să scape de violență, de războiul civil şi de eșecul administraţiei de stat, de deșertificării, și colapsul economic din Orientul Mijlociu și Africa. Dacă Europa nu este în măsură să găsească o soluție coordonată la această problemă și să impună o frontieră externă comună, Acordul Schengen se va prăbuși și vor reapărea. Frontierele interne între statele membre ale UE.

Între timp, au apărut austeritatea și oboseala în faţa reformelor la periferia zonei euro - și în rândul membrilor din afara zonei euro, precum Ungaria și Polonia – care urmăresc în esenţă un plan de salvare. Partidele populiste de stânga și de dreapta - cu ostilitatea lor comună faţă de comerțul liber, migrație, musulmani și globalizare - sunt din ce în ce mai populare în întreaga Europă.

SYRIZA este la putere în Grecia; o coaliție de stânga este la butoane în Portugalia; iar alegerile din Spania ar putea duce la creşterea incertitudinii politice. Partidele anti-imigranţi, anti-musulmane virulente devin tot mai populare în centrul Europei, inclusiv în Țările de Jos, Danemarca, Finlanda şi Suedia. În Franța, Frontul Național de extremă dreapta a fost foarte aproape să câștige puterea în mai multe regiuni la începutul acestei luni, și liderul acestuia, Marine Le Pen, ar putea câştiga alegerile prezidențiale în 2017.

În plus, în Italia, prim-ministrul Matteo Renzi este atacat de două partide populiste anti-euro, care au crescut în sondajele de opinie. Și mandatul cancelarului Angela Merkel este acum în pericol în Germania, în urma deciziei ei curajoase, dar controversate, de a permite aproape un milion de solicitanți de azil să intre în țară.

Pe scurt, distanța dintre nevoile Europei și ceea ce europenii doresc este în creștere, iar acest decalaj ar putea genera probleme adânci în 2016. Zona euro și UE se confruntă cu mai multe amenințări, toate acestea necesită un răspuns colectiv. Dar ceea ce vedem din partea statelor membre este o abordare fin ce în ce mai naționalistă, subminând astfel posibilitatea unor soluții la nivel european (criza migrației este un caz tragic la acest punct).

Europa are nevoie de mai multă cooperare, integrare, de împărțirea riscurilor și de solidaritate. În schimb, europenii par să îmbrățișeze naționalismul, balcanizarea, divergența, și dezintegrarea..

Cuvinte cheie: Nouriel Rubini, Europa, dezintegrare, Uniunea Europeană

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii