Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Noile reforme deschid graniţele şi afacerile în China

Publicat de redactia partners pe 18.09.2015.

Agenţia de presă China Nouă – Xinhua, anunţă că Beijingul lucrează pentru deschiderea economiei, pe măsură ce furtunile puternice ameninţă să compromită creşterea economică, ne informează site-ul Casei Româno-Chineze.

Promovarea deschiderii în timp ce se accelerează reformele înseamnă un nou impuls și vitalitate, în opinia președintelui Xi Jinping, conform unei declaraţii făcute recent la o reuniune a unui grup însărcinat cu reorientarea acestor reforme.
 

În acest demers, au fost adoptate noi linii directoare, inclusiv o listă negativă care reglementează accesul pe piață, posibilitatea străinilor de a obţine mai uşor cartea verde și permisiunea acordată zonelor de frontieră de a explora noi modele de afaceri.
China va extinde în continuare lista negativă pentru a identifica sectoarele și întreprinderile care nu sunt eligibile pentru investiții și va îmbunătăți treptat această listă prin programe-pilot. Lista a fost subiectul unui program pilot în Zona de liber schimb Shanghai, începând cu 2013.

Pentru a-şi respecta promisiunea de "a lăsa piața să joace un rol decisiv în alocarea resurselor, " guvernul a promis să delege atribuții întreprinderilor și să le permită să ia singure decizii cum să-şi conducă afacerile, în sectoarele care nu apar pe lista negativă.
Această abordare este destinată să ofere libertate investitorilor străini, ţinând cont de faptul că orice sector care nu este interzis, respectiv inclus pe lista negativă, este deschis pentru investiții.
De asemenea, ajungem la un subiect sensibil care a suscitat discuții prelungite între China și Statele Unite privind un tratat bilateral de investiții (BIT). După runde de negocieri începute în 2008, cele două părți au deschis discuţia privind implementarea listei negativă în iunie. Un acord ar însemna un progres pentru acordul BIT.

Potrivit declarației făcute de preşedintele Xi Jinping va fi mai ușor pentru străini să solicite permise de ședere permanentă sau cărți verzi, prin simplificarea cerințelor și scurtarea procedurii de solicitare.
China a emis până în prezent doar 5.000 de permise de ședere permanentă în perioada 2004 (când a fost introdusă cartea verde) și 2012.

Comparaţi cifra cu cei aproximativ 600.000 de străini care trăiesc în țară, majoritatea cu vize pe termen mediu său lung.
De asemenea, China a declarat că va permite zonelor de frontieră să exploreze noi modele şi mecanisme de cooperare economică transfrontalieră pentru promovarea creșterii economice regionale.
Comparativ cu zonele de coastă din estul Chinei, zonele de frontieră din partea de vest sunt mult în urmă în ceea ce privește deschiderea, a declarat Shi Benye, profesor la Universitatea Jilin.
Pentru a remedia această situaţie, autoritățile se vor concentra pe construcții de infrastructură în zonele de frontieră, pentru a îmbunătăți turismul local și a intensifica sprijinul fiscale și de impozitare, potrivit declarației.
Experţii cred că exista un potenţial vast care așteaptă să fie deblocat în zonele de frontieră din China.
De exemplu, Regiunea Autonomă Guangxi Zhuang poate juca un rol-cheie în cooperarea țării cu țările membre ale ASEAN. Yunnan și Xinjiang pot contribui cu avantajele geografice pentru a crea legături de afaceri mai strânse cu țările vecine.
Provinciile din nordest, aşa-numitele "centuri contra ruginei" dintre China și Mongolia Interioară pot fi o trambulină către Asia de nordest.
Guangxi a realizat o creştere de 13,3% a exporturilor în primele opt luni, comparativ cu scăderea generală de 1,6% din totalul exporturilor Chinei în aceeași perioadă, arată statisticile.
Creștere rapidă a exporturilor provinciei Guangxi este strâns legată de eforturile sporite de a promova comerțul transfrontalier, în special cu țările ASEAN, a declarat Wang Dongtang, oficial al Ministerului de Comerț.

În următorii cinci ani, China va căuta să mărească deschiderea unor zone de graniță sub îndrumarea unor strategii de dezvoltare la nivel de stat, cum ar fi Inițiativa Belţ& Road și planul de dezvoltare economică Yangtze River Belt, a declarat un oficial de Administrația Generală a Vămilor.

Guvernul nu-şi va schimba politica față de investițiile străine și va continua să protejeze interesele legitime ale companiilor cu capital străin și să ofere servicii mai bune pentru ei", s-a afirmat după declarația preşedintelui.

Cu o piața imobiliară în răcire și tot mai puţine cereri externe pe fondul unei redresări globale călduțe, economia Chinei a ajuns într-un punct sensibil, cu o creștere de numai 7% în primele șase luni, cel mai lent ritm în aproape un sfert de secol, comparativ cu expresia progresului economic de două cifre din deceniile anterioare.

Ținta oficială de creștere pentru anul 2015 este de aproximativ 7%.

Cuvinte cheie: China, listă negativă, accesul pe piață, cartea verde, zone de frontieră, modele de afaceri. China Nouă, Xinhua, Zona de liber schimb Shanghai, Xi Jinping, Regiunea Autonomă Guangxi Zhuang

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii