Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Medicii cer o strategie coerentă pentru a stopa cazurile alarmante din România semnalate de Organizația Mondială a Sănătății

Publicat de Cornelia Stanciu pe 26.04.2014.

România este țara cu cea mai mare rată a hepatitelor virale din Europa. Statisticile alarmante ale Organizației Mondiale a Sănătății plasează țara noastră pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalității cauzate de afecțiunile hepatice: 44,5 decese la sută de mii de locuitori, în condițiile în care media europeană este de 15 decese la sută de mii de locuitori.                 

În prezent, standardul terapeutic în tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii, la care pacienții europeni au acces de aproximativ 3 ani, spre deosebire de pacienții români, care sunt tratați încă prin ceea ce specialiștii numesc "dubla terapie". Mai mult decât atât, accesul la tratament al pacienților români cu hepatită C este condiționat de înscrierea pe listele de așteptare, iar șansele de vindecare sunt sub 50%, în comparație cu tripla terapie, a cărei rată de succes este de aproape 100%.


Specialiştii în gastroenterologie şi hepatologie susţin că este necesară realizarea unei strategii naţionale pentru depistarea şi tratamentul hepatitelor de tip B şi C.

Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, prof. Dr. Ioan Horea, susține că schimbările dese de miniştri ai sănătăţii fac să nu existe o continuitate în politicile de sănătate.

Prof. Dr. Ioan Horea, a declarat că în România sunt înregistraţi 600.000 de români infectaţi cu hepatită tip C şi aproape un milion de români cu virusul hepatitei B, dar numărul real al celor infectaţi cu hepatită B şi C nu este cunoscut.

"Din păcate, nu există o strategie naţională de depistare şi tratament. Schimbările de miniştri fac să nu existe o continuitate. Fiecare ministru care vine, gândeşte altceva", declara prof. Dr. Ioan Horea, Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Medicii specialiști susțin că suntem întârziaţi cu trei ani faţă de standardele europene, având în vedere faptul că în România se recurge la terapii pe care Europa nu şi le mai doreşte şi la care a renunţat.

Cu atât mai mult este necesară realizarea unei strategii pe termen lung, în beneficiul pacienţilor, în ceea ce priveşte hepatitele B şi C, strategie care însă să nu fie afectată de schimbările de miniştri sau de secretari de stat.

"Să nu mai existe oprelişti de natură politică. Asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului. Vorbim despre o terapie eficientă, care asigură vindecarea mult mai rapidă a pacienților și cu efecte secundare mult mai ușor de tolerat sau aproape inexistente”, a punctat conf. dr. Liana Gheorghe, şef de secţie, la Departamentul de Gastroenterologie al Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic

Specialiștii români doresc șii militează pentru arderea de etape și trecerea directă la medicamente mai bune, care au o eficienţă de aproape de sută la sută - nu doar de aproximativ 60% - şi care au un răspuns mult mai rapid.

Este necesară transparentizarea fondurilor din sănătate, susțin cei care reprezintă excelența în domeniu Cât timp nu nu există o strategie, lucrurile vor evolua haotic și fără rezultate.

    "În România, mingea este la politicieni, care trebuie să se hotărască ce se face în această ţară", a spus directorul Centrului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj, Marcel Tanţău.

Medicii îşi manifestă speranţa că în viitoarea listă de medicamente compensate şi gratuite să fie incluse medicamente de generaţia a II-a pentru hepatitele B şi C. Lista medicamentelor compensate și gratuite urmează să fie finalizată, conform ultimelor declarații ale autorităților, lista medicamentelor compensate și gratuite la 30 octombrie.


În perioada 25 aprilie – 26 aprilie, are loc la București evenimentul științific „Up-to-date în Hepatology” - un curs internațional, organizat la inițiativa Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), UMF Carol Davila București și Institutului Clinic Fundeni, cu suportul European Society for the Study of the Liver (EASL), la care vor participa experți români și internaționali


          Cornelia Stanciu

 

Cuvinte cheie:

Despre Cornelia Stanciu

Expertiza din domeniul medical și industria farma din România și  cunoașterea în detaliu a sistemului sanitar din țara noastră  adăugă vvaloare , veridicitate și credibilitate articollelor care-i poartă semnătura.

Comentarii