Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Măsuri extraordinare de securitate pentru dosarul electronic de sănătate, funcțional în România, de la 1 iunie

Publicat de Cornelia Stanciu pe 16.05.2014.

Dosarul electronic al pacientului va fi activat la prima consultaţie, indiferent că are loc la medicul de familie sau în spital, iar în acel moment sunt adunate în dosar toate datele despre pacient existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internări, reţete, analize, a declarat  într-o conferinţă de presă, dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi responsabil cu promovarea dosarului electronic.

"Iniţializarea se face cu ocazia unui prim consult. Următoarea accesare a dosarului ne permite să accesăm un minim de date legate de pacientul respectiv, a explicat dr.Marius Filip. 

Cine nu are nicio internare, este sănătos, are un dosar gol. Istoricul medical al pacientului va fi introdus fie prin preluarea datelor cu acordul medicilor, şi aceasta este tema unui program viitor, din computerele pe care le au, din bazele de date, fie în spital... Medicul de familie nu va scrie şi nu este obligat, cel puţin la început, să scrie aceste date. Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toţi medicii care au cod de parafă, sunt specialişti şi au semnătură electronică. Sunt în această situaţie 35.000 de medici cu cod de parafă", a completat prezentarea dr.Marius Filip.

Potrivit acestuia, accesul la dosarul electronic se poate face pe baza cardului de sănătate sau prin matrice de securitate şi semnătură electronic

"Accesul se poate face pe baza a două chei: cadrul de asigurări de sănătate introdus în cititor sau matricea de securitate şi semnătura electronic.    

Matricea de securitate este elementul alternativ la card. Sunt combinaţii de cifre de pe orizontală şi diagonală. Este preluată de la sistemul bancar. Matricea de securitate este proprietatea pacientului. Matricea va fi înmânată pacientului de către medic. Matricele sunt aleatorii, cifrele respective sunt aleatorii. Poziţiile de pe matricele respective se prăjesc la fiecare accesare, nu pot fi folosite de fiecare dată. Pacientul este cel care  foloseşte matricea pentru a accesa dosarul electronic, nu medical

Se foloseşte o poziţie de pe matrice, poziţie care apoi nu mai poate fi folosită. Data viitoare se foloseşte altă poziţie, de pe altă matrice. Matricea se va da către pacient, va fi printată pe hârtie. Va putea fi dată de orice medic, inclusiv de spital, ambulator sau de familie", a precizat Filip.

 De asemenea, orice persoană care are o matrice de siguranță și CNP poate avea acces la dosarul electronic, unde va introduce antecedentele medicale personale, date fiziologice, bolile de care suferă, ocupația, modul de viață - dacă fumează, consumă alcool, grăsimi și în ce condiții lucrează. Totodată, dacă un pacient nu dorește să-i dea dreptul medicului să aibă acces la datele sale medicale, o poate faceși doctorul va vedea doar datele medicale necesare în caz de urgență. În cazul bolilor confidențiale, cum este de exemplu HIV-SIDA, informațiile vor exista însă vor fi vizualizate doar cu acceptul pacientului.

 Referindu-se la siguranţa dosarului electronic, acesta  a spus că CNAS garantează siguranţa informaţiilor din reţeaua electronică, însă nu şi pe cea de la nivelul cabinetelor medicale sau al spitalelor.

"Garantăm ca sistem siguranţa informaţiilor din reţeaua informaţională. Nu garantăm sub nicio formă calitatea siguranţei informaţiei la nivelul cabinetului medicului sau a spitalelor", a arătat Marius  Filip.

Costul pentru Dosarul electronic a fost de aproximativ  20 de milioane de euro, bani nerambursabili din fondurile europene.

Cornelia Stanciu

Cuvinte cheie: Dosarul electronic al pacientului , matrice de siguranță,i CNP, medicul de familie, în spital

Despre Cornelia Stanciu

Expertiza din domeniul medical și industria farma din România și  cunoașterea în detaliu a sistemului sanitar din țara noastră  adăugă vvaloare , veridicitate și credibilitate articollelor care-i poartă semnătura.

Comentarii