Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Măsuri de combatere a haosului din sistemul de asistență socială din România

Publicat de redactia partners pe 24.07.2016.

Asistența socială se poate face după ce cunoști situația clară din teren, acolo unde are loc confruntarea dură cu viața adevărată, cu fața îngrozitoare a sărăciei și a traiului sub limita subzistenței.

Dragoş Pislaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a fost convins după participarea la Conferința Naţională de Asistență Socială 2016, de importanța scoaterii din haos a sistemului de asistență socială din România, înțelegând aici ansamblul instituţiilor care se ocupă de asistenţă socială, inclusiv profesia în sine, (care- n.n.) ,  în momentul de faţă este într-un complet haos.

Concluzia a fost exprimată în cadrul conferinței de Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, unde oficialul a mai afirmat următoarele:

 (...) această ţară poate progresa doar dacă înţelege că incluziunea nu este doar o chestiune de acţiune socială care este pusă în cutiuţă de social şi care să constituie ceva pentru care noi dăm bani şi punct. Ci incluziunea este exact acea resursă prin care putem mobiliza în interiorul societăţii acel spirit în care ne pasă unii de ceilalţi, dar şi valori cu o conversie direct economică, cum ar fi resursa forţei de muncă, asigurarea unui viitor pentru arii întregi din ţară. În felul acesta putem avea un anumit ţesut de dezvoltare. Şi dumneavoastră sunteţi aceasta verigă importantă.

În România polarizarea este mare. Am zone în care tinerii doresc să muncească, dar nu au unde. Şi avem zone în care am locuri de muncă, am investitori dar nu mai am oameni să îi angajez. Avem o problemă de cantitate, dar şi de calitate adică nu au competentele de care avem nevoie. Şi atunci, suntem de fapt într-o ţară în care unele dintre companiile mari au început să preseze guvernul să dăm drumul la vize şi să permitem să vină alţi oameni care să se angajeze pentru ca noi nu suntem în stare în România să avem o abordare integrată, de incluziune asupra dezvoltării.

 

Asitenții sociali reuniți la conferința națională au discutat mult pe tema legii salarizării, calendarul în care această lege va fi supusă dezbaterii publice şi, după cum a precizat directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, Laura Vâlsan, despre modul în care angajaţii din asistenţă socială pot să se reprezinte mai bine în spaţiul public, astfel încât să le fie înţeles rolul, rostul şi dificultăţile cu care se confruntă.

„Pentru asistenţa socială, un domeniu atât de necesar societăţii, se dorea o evaluare mai profundă şi o recompensare mai accelerată, motivul fiind proastă salarizare existentă. Acest lucru nu s-a realizat, probabil că acest răspuns va veni prin noua lege a salarizării, unde noi toţi vom avea un cuvânt de spus atât în stradă, cât şi la masa negocierilor. Eu cred că dacă ne vom cunoaşte foarte bine obiectivele şi interesele în raport cu statul, noua lege a salarizării ar putea rezolva o mare parte din problemele ridicate de personalul serviciilor sociale. Acest sistem de salarizare, astăzi, nu mai poate duce domeniul dumneavoastră mai mult de un an de zile. (...).

 Ministerul Muncii are obligaţia de a face o lege şi de a transmite oamenilor că peste un an, peste doi ani, peste zece ani, acesta va fi salariul. Ministerul Muncii are obligaţia de a da informaţii corecte, astfel încât, eu ca cetăţean să hotărăsc dacă stau în sistem sau nu”, a declarat și Sebastian Oprescu, Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP)

Declarațiile au fost urmate de o vizită în zonele cu mari probleme de incluziune socială, vizită efectuată de ministrul Dragoş Pislaru, însoțit de liderii Asociației Asistenților Sociali. În județele foarte sărace ale României, oficialul  a putut afla și experimenta la cald care sunt nevoile asistaților sociali care trăiesc în condiții limită.

Conferinţa Naţională de Asistență Socială a fost organizată de către: Centrul de Formare Continuă şi Evaluarea Competentelor în Asistenta Socială, CFCECAS (www.cfcecas.ro) împreună cu Asociaţia Asistenţilor Sociali, ASproAS (www.asproas.ro) şi Federaţia Internaţională a Asistenţilor Sociali, IFSW (http://ifsw.org).

Cuvinte cheie: Centrul de Formare Continuă şi Evaluarea Competentelor în Asistenta Socială, CFCECAS (www.cfcecas.ro, Asociaţia Asistenţilor Sociali, ASproAS, www.asproas.ro, Federaţia Internaţională a Asistenţilor Sociali, IFSW

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii