Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Mario Draghi președintelui Băncii Centrale Europene: Apel către țările din zona euro să cheltuiască mai mult; cheltuielile bogaților ar putea avantaja economiile statelor mai sărace

Publicat de Agentia Nationala de Presa Agerpres pe 26.08.2016.

Românii și alți cetățeni europeni din statele mai puțin dezvoltate sau mai sărace ale Uniunii Europene simt prea adesea frustrarea generată de șansele inegale sau de politicile de dezvoltare în două viteze ale UE. Actuala conjuctură deschide acum  calea celor mai puțin favorizați către o șansă importantă de revigorare a economiei mai noilor sosiți în UE, inclusiv României.

Președintelui BCE, Mario Draghi a lansat de mai multă vreme un apel către țările din zona euro să utilizeze spațiul de manevră de care dispun în domeniul fiscal, în conformitate cu prevederile europene, pentru a accelera ritmul reformelor.

Creșterea cheltuielilor în țările din centrul zonei euro ar putea ajuta economiile mai slabe de la periferia zonei euro, într-un moment în care dobânda de referință practicată de Banca Centrală Europeană este la nivelul zero, se arată într-un raport publicat joi de BCE, transmite Reuters., preluat de Agerpres

"O expansiune fiscală în centrul zonei euro ar putea fi benefică la periferie cu condiția ca autoritatea monetară să nu reacționeze la presiunile inflaționiste", susțin economiștii Băncii Spaniei, Óscar Arce, Samuel Hurtado și Carlos Thomas.

Conform raportului, este nevoie de stimulente fiscale în țările din centrul zonei euro, care să contracareze efectele reformelor structurale care au redus, temporar, prețurile și salariile în țările de la periferia zonei euro, precum Grecia, Portugalia și Spania.

Asta ar însemna că prin crdeșterea bugetului de cheltuieli în Germania, Franța și Olanda, țări aflate în centrul zonei euro,  ar duce la stimularea inflației în zona euro, reducând astfel, în termeni reali, costul împrumuturilor pentru firme și gospodării. Dacă dobânzile practicate de BCE rămân la nivelul zero în pofida creșterii inflației, atunci această situație ar stimula cererea internă în economiile de la periferia zonei euro precum și exporturile acestora către țările din centrul zonei euro.

Până acum apelurile lansate de Mario Draghi nu au avut rezultate, în special în Germania, prima economie europeană, care în prezent preferă să acumuleze cele mai mari surplusuri bugetare de la reunificarea țării în 1990, în loc să cheltuiască mai mult.

Cuvinte cheie: euro, Mario Draghi, zona euro, UE, Germania, Franța, Olanda, stimulente fiscale,, BCE,, infla'ie

Despre Agentia Nationala de Presa Agerpres

Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și totodată prima agenție autonomă din România. Experienţa şi profesionalismul cultivate timp de peste 125 de ani caracterizează şi astăzi ştirile semnate cu obiectivitate şi promptitudine de jurnaliştii AGERPRES.

Comentarii