Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Legislaţie şi proceduri mai simple pentru accesarea şi implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene

Publicat de redactia partners pe 07.01.2015.

Firmele, antreprenorii şi organizaţiile neguvernamentale din România pot privi cu mai mult optimism şi încredere anul 2015, pentru lansarea sau relansarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, având în vedere promisiunea autorităţilor de a schimba foarte multe sub aspectul simplificării legislaţiei şi procedurilor de accesare şi implementare. 

"Dacă înainte dura luni de zile, peste şase luni de zile să evaluezi şi să selectezi un proiect, astăzi media este de maximum o lună, o lună şi jumătate, aproape două maximum, cu tot cu semnare de contract de finanţare, ceea ce automat duce la o grăbire a acestui proces. Sau plăţile. Înainte, ştim foarte bine, erau luni de zile, luni întregi, în care beneficiarii nu erau plătiţi. Acum, acest proces — în fine, depinde şi de Programul Operaţional respectiv — poate să ajungă şi sub 20 de zile”, declara la început de an Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. 

Mai mult decât atât, ministrul Eugen Teodorovici spunea recent că România ar putea ajunge în acest an la o absorbţie a fondurilor europene de peste 80%, corespunzătoare cadrului financiar 2007-2013.

În acelaşi timp, Teodorovici atrage atenţia că anul 2015 este un an într-adevăr dificil, pentru că se suprapun două perioade de programare.

"În primul rând, este cea care se termină în 2015, 2007-2013, din care noi trebuie să atragem cât mai mult ca să câştigăm. (...) România, să nu uităm, a pierdut aproape cinci ani şi jumătate în care, practic, nu a făcut absolut nimic, a avut o rată de absorbţie foarte aproape de zero. Eu estimez în acest an că vom ajunge şi poate chiar putem depăşi peste 80% din ceea ce Comisia ne-a alocat pentru actualul cadru financiar", a declarat Eugen Teodorovici.

Dar, pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie să existe o mobilizare atât din partea administraţiei centrale şi locale, dar şi a consultanţilor, firmelor de construcţii, a tuturor celor care sunt parte sau parteneri la acest proces.

"Chiar dacă avem un sistem poate mai simplu, poate mai eficace, dacă facturile nu vin într-un ritm foarte ridicat de decontare, după aceea este greu să ajungem la final de an la nivelul de care v-am spus puţin mai devreme", a punctat Teodorovici.

.

Cuvinte cheie: administraţia centrală şi locală, contract de finanţare, Programul Operaţional, Ministrul Fondurilor Europene,

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii