Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Legea de înființare a Institutului Național pentru Administrație, în consultare publică până pe 21 mai

Publicat de redactia partners pe 29.04.2016.

Proiectul de Lege privind înfiinţarea şi organizarea Institutului Naţional pentru Administraţie (http://www.mdrap.ro/lege-privind-infiintarea-si-organizarea-institutului-national-pentru-administratie) (INA) a fost lansat în consultare publică de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Toți cei interesați pot trimite sugestii, observații și propuneri până vineri, 21 mai a.c., ne comunică MDRAP printr-un comunicat de presă. 

Proiectul definește INA ca instituția publică de interes național, cu personalitate juridică, care va prelua de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) activitatea de formare și perfecționare profesională a personalului din administraţia publică. INA ar urma să funcționeze în subordinea MDRAP, să coordoneze centrele teritoriale de formare continuă pentru administrația publică și colaboreze cu acestea pentru derularea programelor de formare şi perfecţionare.

INA va acorda o importanță deosebită colaborării/parteneriatelor cu mediul universitar, pentru a asigura formare de calitate și a realiza studii/activități/seminarii cu impact asupra administrației publice, urmărind, în același timp, să se dezvolte ca o școală de prestigiu în domeniu și va întreprinde demersurile necesare autorizării, în condițiile legii, a programelor/cursurilor de formare sau perfecționare profesională pe care le organizează.

„Propunem, practic, să reînființăm Institutul Național de Administrație, după mai multe discuții cu reprezentanți din țări care au astfel de institute performante. Este un proiect pe care l-am anunțat încă de la preluarea mandatului, este o schimbare absolut necesară, dacă vrem modernizare și profesionalizare în administrație, fie că sunt vorbim de funcționari publici, de aleși sau de consilierii acestora, care de multe ori vin din zona politică. INA echivalează, în viziunea noastră, cu inovația și profesionalismul în pregătirea angajaților din sistemul public”, declară viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

Sperăm ca noua structură să fie influențată și de nmodelul francez al Școlii Naționale de Administrație (îÉcole nationale d'administration - ENA),  cea mai prestigioasă dintre „marile școli” cu profil politic și economic din  Franța, printre absolvenții săi numărându-se și trei președinți francezi: Valéry Giscard d'Estaing ,Jacques Chirac și François Hollande.

INA va asigura formarea continuă în administrația publică (pentru toate categoriile de funcţionari publici, pentru personalul angajat cu contract individual de muncă în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, pentru persoanele numite sau alese în funcții de demnitate publică sau asimilate acestora din administrația publică centrală şi locală, pentru aleșii locali, precum şi pentru alte persoane interesate) și programe de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice din categoria înalţilor funcţionari publici.
Cuvinte cheie: Institutului Naţional pentru Administraţie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Școala Naționala de Administrație (îÉcole nationale d'administration - ENA), viceprim-ministru, Vasile Dîncu

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii