Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Legea Achiziţiilor Publice Verzi va permite autorităţilor din România să achiziţioneze produse şi servicii ecologice, din 2015

Publicat de redactia partners pe 31.10.2014.

Legea Achiziţiilor Publice Verzi va permite autorităţilor publice să achiziţioneze, din 2015, produse şi servicii ecologice şi va contribui la dezvoltarea unei pieţe de profil estimate la 20 de miliarde de lei, precizează, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Proiectul de lege privind achiziţiile publice, iniţiat de Ecopolis şi Fundaţia Terra Mileniul III, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/ şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice /ANRMAP/ a fost dezbătut la nivelul întregii ţări, în cadrul a opt evenimente de specialitate. Au fost consultate peste 120 de autorităţi publice, companii şi organizaţii neguvernamentale. De asemenea, au fost încheiate protocoale de colaborare cu 10 autorităţi de la nivel local şi central.

Proiectul '5% în 5 ani. Achiziţii verzi pentru o economie verde" a fost co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, desfăşurat în perioada august 2013 — octombrie 2014.

Conform unei statistici prezentată în primăvara acestui an de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Fundaţia Terra Mileniul III, autorităţile publice din România cheltuie în fiecare an, 100 de miliarde de lei pentru achiziţii publice, iar dacă 20% din acest cuantum ar merge pe achiziţii publice ecologice, piaţa de profil ar valora 20 de miliarde de lei.

Potrivit documentului, suma cheltuită de autorităţile publice din România pentru achiziţii de bunuri şi servicii reprezintă echivalentul a circa 20% din Produsul Intern Brut /PIB/.<span style="\\&quot;line-height:" 1.6em;\\"="">La nivel european, statele cheltuie anual, 2,3 trilioane de euro pentru achiziţii de bunuri şi servicii din bani publici, adică de aproximativ 20 de ori PIB-ul României. Totodată, valoarea pieţei produselor verzi în Uniunea Europeană /UE/ se cifrează la 880 miliarde de euro.

Achiziţiile publice verzi acoperă zone precum cumpărarea de computere şi clădiri eficiente din punct de vedere energetic, echipament de birou realizat din produse din lemn provenit din păduri administrate în mod durabil, hârtie reciclabilă, maşini electrice, transport public ecologic, cantine cu alimente organice, electricitate care provine din surse de energie regenerabile şi sisteme de aer condiţionat, care să corespundă soluţiilor tehnice cele mai avansate pentru protecţia mediului.

Comisia Europeană a stabilit ca, până în 2010, 50% din totalul achiziţiilor publice să fie ecologice. Ţinta nu a fost atinsă de toate statele UE, însă multe dintre ele au ţinte şi rezultate importante, cum ar fi Finlanda, care până în 2010, a reuşit performanţa de a achiziţiona 70% produse şi servicii ecologice în instituţiile statului.

Potrivit ţintelor asumate cu UE, România trebuia să fi acoperit, în 2013, un procentaj de minimum 10% în Achiziţii Publice Ecologice /APE/ din totalul achiziţiilor. De asemenea, din anul 2017, procentajul trebuie să depăşească 50% din total.

România nu a adoptat până în prezent un Plan Naţional de Acţiune privind achiziţiile publice ecologice, aflându-se printre ultimele state fără o strategie în acest sens.

 

Cuvinte cheie: Achiziţiil publice Verzi , produse şi servicii ecologice ,Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Fundaţia Terra Mileniul III,

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii