Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Lacrimi de Sânge, dar și de Bucurie peste Ouăle de Paști, simbol de speranţă şi înviere

Publicat de redactia partners pe 01.05.2016.

Ouăle de Paști care poartă urmele Lacrimilor de Sânge aduc liniște, dar și și o mare Bucurie.

Naşterea lumii dintr-un ou este o idee comună întâlnită la celţi, greci, egipteni, fenicieni, tibetani, hinduşi, vietnamezi, chinezi, japonezi, la populaţiile din Indonezia şi la multe altele. Ca un exemplu al misterului vieţii însăşi, oul a avut în culturile lumii o semnificaţie aparte şi a fost folosit din cele mai vechi timpuri, în special primăvara, pentru numeroase evenimente sociale sau religioase.

 Astfel, oul a devenit un talisman preţios, cu proprietăţi protectoare şi magice.

În lumea creştină, oul simbolizează speranţă şi înviere.

Ouăle de Paști, potrivit tradiției, erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare, numita si "miercurea Paresimilor". Exista obiceiul ca de la in aceasta zi nu se stricau pana la Pasti. Acum se alegeau ouale pentru masa de Pasti si ouale ce urmau sa fie inrosite. Chiar daca ele erau alese in aceasta zi, vopsitul lor avea loc in joia din saptamana de dinaintea Sfintelor Pasti, insa, niciodata in Vinerea Mare.


 
Incondeierea sau "impistritul” oualor reprezinta un obicei stravechi in traditia romaneasca. Ouale incondeiate sunt o marturie a datinilor, credintelor si obiceiurilor pascale, reprezentand un element de cultura spirituala specific romaneasca.

Ouăle de Paști poartă urmele Lacrimilor de Sânge.

Oul a fost și subiectul favorit pentru care Carl Faberge a creat bijuterii și bibelouri sub această formă.  Compania Carl Faberge a fost fondată în 1842, în Sankt Petersburg și a devenit faimoasă după ce țarii Rusiei au comandat mai multe bijuterii și bibelouri sub formă de ou. Acestea sunt realizate din metale și pietre prețioase, la baza cărora se află tradiția pascală.

După revoluția bolșevică, ele au ajuns în străinătate. În prezent, tot mai multe dintre operele Faberge sunt cumpărate, pe bani grei, de către miliardarii ruși, astfel că această companie a căpătat un binemeritat renume mondial. Doar 46 de ouă Faberge mai există astăzi în lume. 19 dintre ele se află în Rusia. În 2004, un magnat rus a plătit fabuloasa sumă de 900 de milioane de dolari pentru doar 9 dintre ele.

Un muzeu dedicat ouălor se află în localitatea Winden am See, situată în districtul Neusiedl am See din Burgenland, Austria. Muzeul Ouălor se mândreşte cu o colecţie impresionantă privată de 4000 de ouă de peste tot din lume, deţinută de sculptorul Wander Bertoni. În muzeu sunt expuse ouă naturale, dar şi ouă confecţionate din materiale diverse (lemn, ceramică, sticlă, porţelan), provenite din diferite culturi, epoci şi stiluri. În plus, sunt expuse ouă de pui şi de gâscă pictate, din mai multe colţuri ale lumii. De asemenea, pot fi admirate şi ouăle provenite din ţara noastră, cu măiestrie încondeiate, pictate sau decorate cu mărgele.

Muzeul Ouălor surprinde printr-o arhitectură deosebită, prin care a obţinut Premiul pentru Arhitectură Burgenland.

Muzeul Ouălor a fost conceput de sculptorul Wander Bertoni şi a fost construit de artist, împreună cu o echipă de arhitecţi, pe proprietatea sa. Interesant şi unic, Muzeul Ouălor are aspectul unui cuib uriaş din sticlă, dispus pe două nivele. Prin pereţii din sticlă, la parter, se pot vedea exponatele stabile, inundate de lumină. În interior sunt adăpostite exponatele mai fragile, bine protejate sub un acoperiş din cupru. La etaj, există şi un colţ de lectură, cu o bibliotecă.

Cuvinte cheie: oua, Pasti, Postul Mare, Incondeiere, Carl Faberge, Sankt Petersburg

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii