Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Italia și Franța, alianță împotriva Germaniei

Publicat de redactia partners pe 23.07.2015.

Deşi criza din Uniunea Europeană pare să se fi calmat,  Financial Times a raportat unele detalii interesante ale negocierilor de la Bruxelles, care pun sare pe rana încă necicatrizate: Ministrul francez de Finanțe,  Michel Sapin declara că "încrederea" sa în Angela Merkel a fost "supusă unui şoc", atunci când a ajuns la Bruxelles și Wolfgang Schäuble a prezentat planul său pentru Grexit.  "

 La apogeul conflictului, în timp ce summit-ul amenința să eşueze, Hollande și Matteo Renzi au ieșit pe o terasă și au întrebat ce să facă în continuare. Cei doi au fost de acord în cele din urmă să formeze o alianță. FT citat un negociator italian: cuvintele:

"In acest moment, am înțeles că  Italia și Franța se pot uni pentru a impune o soluție mai puțin radicală decât un Grexit"

 

Axa Roma-Paris este de așteptat să fie mai puternică în lunile următoare. Deși încă relativ ezitante, cele două guverne urmează aceeași linie: vor o Uniune mai puternică și o punere în comun a datoriei în zona euro. Aceasta este o chestiune de supraviețuire. Poziția dură a Germaniei față de Grecia este  un semnal de avertizare pentru cele două guverne, susţine Financial Times. Trebuie o strategie pentru a nu ajunge  întotdeauna în situaţia de a te lupta cu Germaniei, luptă care să se sfârșeşte mai întotdeauna cu un sentiment amar de învins.

Wolfgang Schäuble, însă are o poziție diferită: Vrea o Uniune mai puternică, dar cu un grup de state care respectă disciplina în politica bugetară. Nici Franța, nici Italia nu au o tradiție în acest sens.

Cuvinte cheie: Uniune Europeană puternică, Ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin , Axa Roma-Paris

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii