Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Invitaţie la Civic Break – ce alte evenimente aţi înscris pe agenda de cetăţean ?

Publicat de redactia partners pe 17.06.2017.

Vremea a stricat planurile ONGFest sau Civic Break, care trebuia să aibă loc în Parcul Herăstrău din București, în acest week-end. Ceea ce ar fi trebuit să fie o călătorie prin iniţiativele civice, un progam special realizat de 138 organizații, federații și grupuri de inițiativă din 3 țări, a fost amânat.

A avut loc însă o reuniune a principalelor organizaţii implicate în comunitate care şi-au spus opinia într-o serie de probleme importante pentru societatea românească.

Peter Hurley, irlandezul din România, care organizează Festivalul de la Săpânța,  a povestit despre experiența sa de „stăin” în România, ridicând moralul tuturor prin pozitivismul său și prin aprecierea sinceră pe care o are față de români și activiștii săi.

“Mişcarea civică este foarte necesară, ceea ce este foarte puţin spus, pentru că România are nevoie de un sprijin mai consistent  pentru că este un  stat  care a moştenit,  fără să dezmembreze, structura comunistă şi modul communist de a privi lucrurile din punctul de vedere al administraţiei publice, peste care s-a grevat o euro-birocraţie, care creează un dublu blocaj. În acelaşi timp, cu atît mai mult se pune preţ pe un sector civic sănătos, îngrijorat,  care trebuie apaludat şi care nu este spirjinit. E greu să faci o comparaţie între România şi Irlanda.(...). În România nevoile au fost şi vor fi mult peste cele din Irlanda.  SEctprul civi înseamnă progres, eficienţă, pace, o scădere în suferinţa oamenilor, pentru că sectorul civic pune partea umană lângă oţelul statului şi completează cu inima sa umană.

Îmi place aici,  ( în Românioa - nn); dacă nu m-aş simţi foarte bine, nu aş face ceea ce fac. Văd şi simt foarte multe similitudini între modul de a vedea viaţa, concepţiile românilor şi ale irlandezilor. Văd rolul României foarte interesant şi important în cultură, tradiţii, (în domeniul - nn)  politic, diplomatic, în regiune,  resurse umane, pentru că România a oferit milioane de tineri foarte bine educaţi Europei, tineri rămaşi necunoscuţi.

Noi, irlandezii, am avut exodul nostru, început acum 170 de ani, am avut timp să ne definim propria identitate în lume, iar voi, adică iaspora românească, acum începe să-şi ştanţeze propria identitate. Foarte important ar fi ca Ministerul Educaţiei să se gândească să înfiinţeze un department de educaţie pentru diapora, cu buget, cu cărţi şi programe, esenţiale pentru a cunoaşte ce înseamnă să fii român. Toate celelalte ţări s-au şlefuit în sute de ani în autopromovare şi au devenit experţi. Aici sunteţi începători, aşa cum şi noi am fost începători. Aceste milioane de români au plecat cu un gust amar: când eşti fugar peste hotare sau refugiat economic sau, ca mine, în căutarea unei aventuri, e bine să simţi că cineva, de acasă,  îţi  întinde o mână.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Domnul Urs Herren, Ambasadorul Elveției în România.

Serviciile pe care le furnizează ONGurile (…) pun degetul pe rănile societății și propun metode pentru rezolvarea acestoraCred că este foarte important pentru dezvoltarea ţării să existe o societate civilă cu o activitate puternică , vibrantă, ca parte integrantă a democraţiei, în opinia noastră. În Elveţia acordăm o mare valoare activităţilor civice, în folosul cetăţenilor, pe care le considerăm indispensabile. De aceea, sumtem foarte fericiţi să susţinem consolidarea acestor organizaţii şi să vedem că organizează tot felul de acţiuni care adună laolaltă comunităţi, în folosul dezvoltării lor ca şi comunitate. Le susţinem prin training, pentru dezvoltarea capacităţii lor instituţionale şi, în unele cazuri, şi financiar”, a declarat ambasadorul Elveției în România, Excelența Sa Urs Herren .

Susţinere financiară importantă a venit şi continuă să vină de la Kaufland România.

 

Kaufland este o companie  românească cu ADN german, dezvoltă foarte multe parteneriate strategice, proiecte pe termen lung şi sustenabile”, pe care a cheltuit peste 5 milioane lei, în 2016.

Direcţiile principale sunt : educaţie, sport şi sănătate, protecţia mediului, artă şi cultură , a precizat Anna –Kathrina Scheidereiter, responsabil CSR

Iată câteva exemple de proiecte sociale care au captat interesul Kaufland Romania:

Un proiect cu Fund Hospice, Casa Speranţei, sau Habitat for Humanity Romania, care construiesc în octombrie 40 de case în 5 zile;  vom merge şi noi cu voluntari să construim  Am mai făcut şi plantări de copaci, în primăvară şi toamnă şi alergăm la Crosul pădurii. În evenimentele sportive încercăm să implicăm şi o cauză socială. Ne implicăm în cauza femeilor bolnave de cacncer de sân sau cu UNICEF, în programe de formare a profesorilor, pentru că educaţia este cheia pentru democraţie.

CSR este o investiţie în viitor, într-o ţară mai bună, mai verde, prin dezvoltare sustenabilă. Suntem foarte deschişi către proiecte noi: vrem să punem mai mult focus pe proiecte de dezvoltare durabilă, să creştem spaţiile verzi şi în mediul urban şi pe protecţia mediului", a punctat a precizat Anna –Kathrina Scheidereiter, reprezentant Kaufland Romania.

Cuvinte cheie: Fund Hospice, Casa Speranţei, Habitat for Humanity Romania, „Civic Break, ONGFest,Parcul Herăstrău București,

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii