Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Investiţia în copiii de astăzi va conta pentru societatea de mâine.

Publicat de Aurel Voica pe 01.06.2016.

 

 • 1 din 4 copii romani este supradotat având un coeficient de inteligenta de peste 130;
 • În perioada 1995-2013 copiii români au obţinut 400 de medalii la olimpiadele internaţionale de matematică, informatică, fizică, chimie şi biologie.
 • În 2012, 1458 (6%) dintre absolvenţii români care studiau în străinătate erau înscrişi la universităţi din UŞA și 22.159 (94%) erau la universităţile din Europa.
 • din top 7 cei mai talentaţi copii ai lumii, face parte şi un copil roman;
 • copiii romani participa şi câştigă în fiecare an premii NAŞA cu proiecte despre lumea viitorului.,

Dar, puţini dintre copiii supradotat din România au șansa unei educaţii adaptate pentru potenţialul lor.

Fiecare dintre noi suntem responsabili de copiii României.

Acum este momentul unei inițiative care să determine schimbarea acestei situații dramatice. ASproAS (www.asproas.ro) împreună cu CFCECAS (www.cfcecas.ro) au trecut la acţiune și au demarat de Ziua COPILULUI o campanie de conştientizare în rândul celor care pot gândi și decide măsurile de îmbunătățire a situației. ASproAS prezintă situaţia copiilor din România parlamentarilor şi primarilor.

Noi vom trimite un email de informare către parlamentari. 588 de parlamentari vor primi în data de 1 iunie un email cu situaţia copiilor României”, a declarat. Ana Rădulescu, Directorul General al Asociației Asistenților Sociali din România – AsproAS, Reprezentant European în IFSW Global Human Rights Commission.

 

 Ştiaţi că:

Mulţi dintre copiii noştri nu merg la şcoală:

Peste 170.000 de copii aflaţi la vârsta învăţământului obligatoriu nu mergeau la şcoală în 2012.

Mulţi dintre copiii noştri merg la scoală fără să mănânce sau merg la culcare fără să mănânce:

 • 51% dintre copiii României trăiesc în sărăcie, iar 38,1% dintre copii sunt afectaţi de deprivare materială severă.
 • Circa jumătate dintre copiii de 11 ani declara că merg la şcoală fără să mănânce.
 • 26,75% dintre copiii de opt ani sunt supraponderali sau obezi
 • 40% dintre copiii romi suferă de subnutriţie severă.

Citim în continuare în comunicatul de presă transmis de AsproAS mulţi dintre copiii noştri nu au nici măcar şansa de integrare socială:

6.000 de copii romani nu au acte de identitate, iar 1.400 copii şi tineri trăiesc în stradă, temporar sau permanent.

Mulţi dintre copiii noştri nu sunt susţinuţi pentru activităţi de timp liber care să le cultive potenţialul:

 • 96% dintre adolescenţi declara că se uita la TV, iar timpul mediu zilnic alocat acestei activităţi este de 2,9 ore, în timp ce 88% utilizează internetul în medie 3,4 ore zilnic;
 • 10% dintre copii şi tineri sunt consumatori de droguri.
 • Aproximativ 23% dintre adolescenţii din România au fumat cel puţin o dată (6% dintre copiii de 10 – 13 ani şi 33% dintre cei cu vârsta de 14 – 17).
 • 42% dintre adolescenţi au consumat alcool cel puţin o dată pe parcursul vieţii lor (21% dintre cei în vârstă de 10 – 14 ani şi 53% dintre cei de 14 – 17 ani).
 • Un sfert din adolescenţi se declară activi sexual, vârsta medie de debut a vieţii sexuale fiind de 15 ani şi jumătate.

Mulţi dintre copiii noştri sunt lăsaţi singuri sau sunt abandonaţi de către părinţi:

85.194 de copii au cel puţin un părinte plecat în străinătate.

În 2014, 41 de nou-născuţi au fost părăsiţi în maternităţi sau au fost găsiţi abandonaţi pe străzi. Peste 143.000 de copii născuţi în ultimii zece ani nu au tata cunoscut.

Mulţi dintre copiii noştri sunt suferinzi:

România furnizează aproape un sfert din cazurile de tuberculoza din UE, dintre care 15% sunt copii.

În România, şase copii sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare săptămână. Doi dintre ei mor în mai puţin de trei ani de la începutul tratamentului.

Un copil din 100 se naşte cu tulburări din spectrul autismului, numai în 2013 fiind confirmate peste 3.200 de cazuri noi faţă de 2012.

Mulţi dintre copiii noştri sunt bătuţi şi umiliţi:

În şcoală, 7% dintre copii sunt abuzaţi fizic şi 33% sunt jigniţi, iar un părinte din cinci considera că bătaia este un mijloc pozitiv de educare.

Mulţi dintre copiii noştri sunt pierduţi într-o lume a criminalităţii:

În ultimii cinci ani, în România au fost trimişi în judecată peste 20.000 de copii, dintre care aproape 15.000 au fost condamnaţi.

În fiecare zi sunt trimişi în judecată cinci copii pentru comiterea infracţiunilor de furt, doi copii pentru tâlhărie şi un copil care comite o lovire sau vătămare corporală simplă ori gravă.

La fiecare trei zile un copil este adus în fata judecătorul pentru că a comis un act sexual cu privire la un alt copil sau pentru că a comis un viol.

Mulţi dintre copiii noştri sunt victime ale neglijentei noastre:

În fiecare săptămână un copil devine victima a incendiilor provocate de improvizaţii ori de utilizarea defectuoasă a mijloacelor de încălzire şi a instalaţiilor electrice.

 

Cu toate acestea, copiii romani reuşesc atunci când cei de lângă ei le oferă DRAGOSTE, HRANĂ ŞI CUNOAŞTERE.:

Noi,  asistenţi sociali, jurnalişti, profesori, părinţi, suntem invitaţi să ne alăturăm, inclusive cu Like și o distribuție a link-ului.

Cuvinte cheie: copiii supradotat din România, CFCECAS, ASproAS, Ziua COPILULUI,

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii