Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Intrarea triumfală în Ierusalim

Publicat de redactia partners pe 24.04.2016.

Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa Să pământeasca în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. Iisus Hristos. Ierusalim l-a primit triumfal pe Iisus, care a intrat în ca Împărat smerit, împlinind o proorocire din Vechiul Testament,  în duminica premergătoare Săptămânii Patimilor Sale.

Domnul nostru Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, pe un asin înconjurat de cei 12 Apostoli. Mulţimea, recunoscându-L ca fiind adevăratul Mântuitor, L-a întâmpinat cu ramuri de finic şi cântări de bucurie.

Saltă de veselie, fiica Sionului!

Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului!

Iată că Împăratul tău vine la tine;

El este neprihănit și biruitor, smerit și călare pe un măgar, pe un mânz, pe mânzul unei măgărițe..

Voi nimici carăle de război și caii din Ierusalim și arcurile de război vor fi nimicite.

El va vesti neamurilor pacea, și va stăpâni de la o mare la cealaltă, și de la râu până la marginile pământului”, este profeția din Cartea lui Zaharia.

Primele mențiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, și pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârșitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii părinți ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie și Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ținute în cinstea ei.

În vechime, Duminica Floriilor, începutul săptămânii Paștilor, mai era numită Duminica aspiranților sau a candidaților la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admiși la botez iar acesta le dădea să învețe Simbolul credinței (Crezul). Se mai numea și duminica grațierilor, pentru că, în cinstea ei, împărații acordau

grațieri.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinți crenguțe de salcie pe care le pun la geamuri, la uși sau la porți. În unele părți ale țării locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credința spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. De asemenea, apără casa de rele și o protejează de evenimente neplăcute.

Din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

De atunci și până astăzi, foarte mulți oameni, creștini din întreaga lume, își botează copiii cu nume de flori

La mulți ani tuturor celor care poartă nume de flori!

Cuvinte cheie: Săptămâna Patimilor, Duminica Floriilor, Intrarea Domnului , Iisus Hristos , Cartea lui Zaharia. Ierusalim

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii