Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Inovaţiile din cardiologie ar putea schimba radical modul de abordare al bolilor cardiovasculare, dând șanse în plus vieții

Publicat de Cornelia Stanciu pe 02.02.2015.

Pacienții care suferă de diverse boli cardiovasculare vor putea foarte curând  beneficia de o seamă de inovaţii, de cele mai noi descoperiri din anatomie care vor schimba radical atitudinea și modul de abordare al acestor boli, în materie de prevenţie, dar și de tratament, dând șanse în plus vieții. Pentru succesul acestei noi abordări, Ministerul Sănătății a demarat un program de educaţie a populației, mai ales a pacienților și persoanelor cu risc crescut.

Prof. Dr. Carmen Ginghină, cardiolog la Institutul de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din București, a declarat recent că în prezent în cardiologie sunt foarte multe inovaţii pe care medicii încearcă să le pună în aplicare.

O seamă de inovaţii vor permite o protecţie mai eficientă, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, persoanele feminine, copiii, aspecte care sunt relativ ușor accesibile și pot fi găsite în ghiduri practice.

.De pildă, pentru fibrilaţia atrială sunt multe amănunte pe care anatomia le-a adus și au condus la schimbarea modului de abordare a fibrilaţiei atriale

Câteva recomandări practice pentru protecția sănătății

 La vârstnici şi aici e vorba de cei peste 80 de ani, având în vedere tendința de îmbătrânire a populației, limita tensiunii arteriale s-a schimbat: nu mai e 14/9 cum e pentru toată populaţia, ci 15/9. Asta pentru că s-a dovedit că vârstnicii se adaptează mai bine unei tensiuni puţin mai mari decât unei tensiuni obişnuite.

   Tensiunea ideală este 12/8, 14/9 ar fi, să zicem, limita superioară a normalului, dincolo de care te numeşti hipertensiv, a arătat prof. Dr. Ginghină.

   Referitor la noutăţile terapeutice din domeniul cardiologiei, medicul a subliniat că, dacă până acum, în ţara noastră, de pildă, pentru insuficienţa cardiacă congestivă în stadii avansate nu se putea face mai nimic, acum, se montează defibrilatorul automat. În alte ţări defibrilatorul automat se montează şi în staţii de autobuz și de metrou.

    Creionând  tabloul general al afecțiunilor cardivasculare înregsitrate în România, prof. Dr. Carmen Ginghină a arătat că s-au remarcat unele schimbări și în patologia cardiacă din România. Astfel, a crescut incidența cardiopatiei ischemice, a hipertensiunii arteriale și a diabetului, iar tulburările de ritm au căpătat şi ele o importanţă foarte mare. Aceste schimbări se explică prin schimbarea modului de viaţă, a apreciat medicul.

   Dr, Ginghină a evidenţiat importanţa educării pacienţilor şi în acest sens a apreciat demararea programului de educaţie a acestora.,

 Un lucru important este autoobservaţia. Dacă pacientul are câteva idei despre boala respectivă contează foarte mult. De pildă să cunoască cum să-şi controleze colesterolul, ce factori îl influenţează în afara medicaţiei. Ar trebui să existe cât mai multe ghiduri ale bolnavului, pe care bolnavul să le citească şi să vadă unde se încadrează. Noi încercăm să explicăm bolnavilor dar e foarte greu, a arătat prof dr. Carmen Ginghină.

Cuvinte cheie: afecțiuni cardivasculare , ncidența cardiopatiei ischemice, hipertensiune arterială , diabet,

Despre Cornelia Stanciu

Expertiza din domeniul medical și industria farma din România și  cunoașterea în detaliu a sistemului sanitar din țara noastră  adăugă vvaloare , veridicitate și credibilitate articollelor care-i poartă semnătura.

Comentarii