Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Inițiativa pentru IMM-uri: 100 de milioane de euro din banii europeni pentru sprijinirea IMM-urilor din România

Publicat de redactia partners pe 09.07.2015.

Inițiativa pentru IMM-uri are marele avantaj că nu necesită co-finanțare din partea bugetelor naționale sau regionale, deci bugetul României nu va avea deloc de suferit pentru a susține alocarea celor 100 de milioane de euro.

IMM-urile românești vor putea beneficia astfel mai ușor de bani europeni pentru finanțarea business-ului și crearea de noi locuri de muncă, având în vedere că “inițiativa pentru IMM-uri va contribui la creșterea volumului creditelor acordate acestei categorii de firme, care are nevoie de sprijin și care joacă un rol important în economia oricărei țări”, a declarat Ministrul finanțelor publice Eugen Teodorovici, conform unui comunicat de presă transmis de Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu. 

Ministrul finanțelor publice subliniază faptul că “în ultimii ani, contractarea finanțărilor europene a fost simplificată, iar accesul la fonduri a devenit mai facil. Și din acest motiv, dar și pentru bunăstarea țării noastre, îi invit pe toți actorii din piață să se pregătească să utilizeze aceste instrumente financiare, respectiv să atragă fondurile europene, care reprezintă un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea economiei României.”

Pentru IMM-uri, mai ales cele din România, această inițiativă ar trebui să ofere un balon de oxigen. Rezultate efective sunt așteptate și de guvernanți. În acest sens, Ministrul fondurilor europene Marius Nica, a spus:

„Consider că este o inițiativă pozitivă a autorităților române și se înscrie în lista măsurilor de creștere a economiei și de creare de noi locuri de muncă. Reamintesc faptul că în 2007-2013 a fost aplicat un singur instrument, JEREMIE, și a avut rezultate pozitive: peste 3700 de credite acordate, cu o valoare de 400 milioane euro.”

Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu a „felicitat autoritățile române pentru această decizie care va contribui la multiplicarea impactului în economie a fondurilor noastre, în beneficiul direct al IMM-urilor. Fără a afecta bugetul național, Inițiativa pentru IMM-uri va stimula crearea locurilor de muncă și creșterea economică în România.”

Inițiativa pentru IMM-uri este un instrument financiar dezvoltat în comun de către Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Investiții și Fondul European de Investiții.

Inițiativa răspunde obiectivului Planului Juncker de a dubla volumul investițiilor din Fondurile structurale și de investiții europene prin intermediul instrumentelor financiare în perioada 2014 - 2020.

Cuvinte cheie: Planul Juncker, Fonduri structurale și de investiții europene , instrumente financiare în perioada 2014 - 2020, Ministrul fondurilor europene, Inițiativa pentru IMM-uri

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii