Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

În Israel s-a deschis primul muzeu al evreilor originari din România - In memoriam

Publicat de pe 22.01.2015.

Primul muzeu al evreilor originari din România va fi ridicat în localitatea Rosh Până din Galileea,(nordul Israelului), nu întâmplător, pentru că Rosh Până a fost înfiinţată în 1882 de circa 30 de familii de evrei provenind din România. În memoria lor și nu numai, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România dorește să marcheze importanța prezenței evreimii originare din România, un program ambițios care se desfăşoară în paralel cu programul de repunere pe picioare a moştenirii istorice evreieşti din România.

“Un proiect în care vrem să dovedim celorlalţi cetăţeni ai Israelului, dar evreimii mondiale şi lumii, că evreii originari din România au fost o prezenţă reală peste tot unde au trăit », declara Dr Aurel Vainer, președintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

 

Reporter: E greu?

Dr Aurel Vainer: E foarte greu, e foarte greu, chiar pot să vă spun, pentru că efectiv trebuie să ai multă putere să fii pe atâtea fronturi. De pildă, sunt la Parlament la comisia de politică economică, în grupul minorităţilor naţionale, am fost decan de vârstă de două ori la camera deputaţilor. Dincolo, la federaţie, am intrat pe un făgaş cu totul nou şi am încercat să introduc democraţia, transparenţa, mişcarea, să acţionăm, să ne întrebăm cum facem şi iată că am reuşit destul de multe lucruri, aş spune numai programul acesta de repunere pe picioare a moştenirii istorice evreieşti din România cu patrimoniul de cult, în special cu sinagogi. Încercăm să facem ceva mai mult şi la cimitire, dar toate nu se fac uşor. Toate necesită bani, capacitate de a duce oamenii cu tine spre un obiectiv şi asta am făcut. Eu, dacă e să-mi fac un bilanţ, cred că e un bilanţ pozitiv prin toate locurile unde am trecut. Şi ca să vă dau un exemplu, aniversarea celor 83 de ani, 607 e-mail-uri de felicitare pe Facebook, la care se adaugă altele mai oficiale. Pot să vă spun că eu personal sunt mulţumit de viaţa mea, care n-a fost uşoară în nici un caz, dar care a dus la nişte elemente de rezultat şi pe plan personal, familial.

Reporter: Ce ne spuneţi despre muzeul de la Rosh Până?

Aurel Vainer: Iată un proiect în care eu am intrat pornind de la o idee extrem de frumoasă a regretatului general Moshe Nativ, care a fost preşedintele fundaţiei "Caritatea" şi i-am subscris de îndată. De altfel, ca să vedeţi că sunt ataşat acestui proiect în care să dovedim celorlalţi cetăţeni ai Israelului, dar evreimii mondiale şi lumii, că evreii originari din România au fost o prezenţă reală peste tot unde au trăit. Şi au trăit în România cu multe rezultate, poate aţi auzit că a apărut recent o carte despre contribuţia evreilor la dezvoltarea României, în care 44 de intervenţii, din care cel puţin 35 sunt de la ne-evrei care recunosc această contribuţie. Iar aici, la Rosh Până, noi trebuie s-o dovedim foarte evident, fără drept de tăgadă. Şi cred că avem atât de multe, încât cine va construi cu adevărat muzeul conceptual şi apoi funcţional va fi foarte greu să găsească loc pentru câte probleme, câte teme, cât obiective s-au realizat de către evreii din România, care astăzi trăiesc şi în România extrem de puţini, mai puţin de 1% din ce au fost înainte de al doilea război mondial, dar atâţia cât suntem suntem o prezenţă reală, iar la ultima întâlnire, la Gală AMIR, am vrut să arăt tocmai prezenţa evreilor români la crearea aşezământului agricol evreiesc. Şi am avut multe şi am informaţii despre prezenţă începând cu Rosh Până, Zihron Iacov şi Rishon Lezion şi apoi anii Halutzimi, toată această mişcare permanentă spre Israel. Nu uitaţi, că prezint cu date, din perioada 1919 până în 1995, au emigrat din România în Israel aproape 320 de mii de evrei.

Mulţi au luat-o de la zero, iar alţii au ajuns ceva mai departe. Ceea ce nu ne satisface pe noi e că prea puţine personalităţi din lumea evreiască au găsit o recunoaştere în Israel.

Radio România Actualităţi

Cuvinte cheie: muzeu al evreilor originari din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România , moştenire istorică evreiesc

Despre

Comentarii