Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Hotărâri de guvern care creează panică printre furnizorii de formare profesională

Publicat de redactia partners pe 12.10.2015.

HG nr.481 din 24. iunie 2015 şi HG 567 din 15 iulie 2015 au generat valuri de nemulţumire în rândul furnizorilor de formare profesională.

Începând cu 1 ianuarie, se interzice, potrivit celor două acte normative, organizarea de cursuri de formare profesională pentru ocupaţiile cu acces la studiile superioare sau studii medii cu diplomă de bacalaureat 2016. Doar instituţiile de învăţământ superior vor putea furniza cursuri de formare profesională pentru aceste categorii de cursanţi.

Angelica Manea, director general al companiei DAL Consulting, firma membră a  Asociaţiei Consultanților în Management din România (AMCOR) face următoarele precizări:

Cred că cele mai potrivite persoane pentru susținerea de cursuri de formare profesională sunt cele care combină teoria cu practica. Aceasta o spun și din postura de trainer, în care am văzut ce înseamnă pentru un cursant experiența practică. Dacă nu-i ajutăm să înțeleagă teoria, corelând-o cu partea practică a realității de zi cu zi rezultatul nu va fi cel așteptat. Vom avea cursanți pregătiți doar teoretic. În momentul în care angajarile în sistemul educational românesc va avea profesori cooptați din mediul privat pe toate specialitățile vă asigur că piața muncii va arăta altfel. Este unul din motivele pentru care există, din punctul meu de vedere, o ruptură între mediul universitar și piața muncii. Dacă aceste HG-uri vor fi aplicate vom asista la o scădere și mai mare a calității resursei umane pe piața muncii pentru că un adult învață mult mai bine când teoria este corelată cu partea practică. Dacă un trainer nu are această experiență și expertiză practică în domeniul pe care îl susține care va fi livrabilul?

Rezolvarea poate veni printr-o colaborare între instituțiile de învățământ superior și mediul de afaceri care, cred, ar fi mult mai benefică pentru creșterea nivelului de competențe a unui cursant. Până la urmă cel mai important lucru este să livrăm către piața muncii oameni bine pregătiți, atât teoretic cât și practic, susţine  Angelica Manea. 

 Angelica Manea este Certified Management Consultant și deține  o experiență de peste 12 ani  în domeniul consultanței în management. De asemenea, este General Manager al companiei DAL Consulting din Iași  ce activează pe piața consultanței  din România de peste 12 ani şi a finalizat cu succes peste 100 de proiecte de consultanță în companii din industria mobilei, prelucrătoare, metalurgie, procesare produse agricole, IT și servicii din România și mai recent din Republica Moldova.  Din 2007 susține cursuri de formare pentru nivelul de top și middle management

Cuvinte cheie: formare profesională, trainer, experiența practică, acte normative, studii superioare, studii medii, diplomă de bacalaureat .

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii