Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Hackerii ameninţă securitatea IMM-urilor din România: principala vulnerabilitate o reprezintă sistemul de operare

Publicat de Raluca Răducu pe 10.07.2014.

Un studiu publicat recent de specialiştii Bitdefender atrage atenţia asupra riscurilor de securitate la care se expun mai mult de jumătate dintre IMM-urile din România, care rulează încă pe computerele proprii sistemul de operare Windows XP.

IMM-urile sunt ținta a milioane de atacuri în fiecare lună, iar hackerii încearcă să fure date confidențiale, profitând de vulnerabilitățile sistemelor. După 8 aprilie 2014, data întreruperii asistenţei tehnice, companiile care continuă să ruleze Windows XP pot cădea mai uşor victime atacurilor cibernetice. Utilizatorii sistemului de operare nu mai primesc actualizări de securitate, opțiuni gratuite sau plătite de asistenţă ori actualizări online ale conținutului tehnic.

Pe plan local, compania cea mai expusă la atacul hackerilor, în ultima perioadă, activează în industria serviciilor financiare, dar realizatorii cercetării nu au oferite detalii suplimentare. Potrivit sursei citate, aproximativ 57% dintre computerele utilizate în companiile mici şi medii din România sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar şi după întreruperea de către Microsoft a asistenţei tehnice pentru acest sistem de operare.

“La câteva săptămâni după anunțul de finalizare a asistenţei tehnice de la Microsoft, o nouă vulnerabilitate de tip zero-day care ţintea de Internet Explorer s-a transformat într-o amenințare permanentă pentru utilizatorii XP. Asta până când cei de la Microsoft au emis un remediu disponibil și pentru sistemul de operare pe care vor să-l scoată din uz. Oricum, remediul oferit a fost o excepție, iar companiile n-ar trebui să-și imagineze că acest lucru se va repeta la infinit. Așadar, migrarea de la sistemul XP către unul mai sigur este absolut necesară, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Studiul Bitdefender s-a desfăşurat în perioada martie - aprilie 2014 şi a luat în calcul 5.000 de companii din industrii, precum: retail, sănătate, educaţie şi sisteme industriale.
Cercetarea a vizat ţări că România, SUA, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania și Brazilia, însă ponderea medie de utilizare a Windows XP în companii la nivel global este de 18%, semnificativ mai mică decât cifra din România.
Potrivit analizei, compania care deţine cele mai multe ameninţări informatice este o firmă de marketing web, care s-a confruntat cu aproape 800 de milioane de atacuri malware în perioada studiului. Alte IMM-uri din acest top includ o companie din industria metalurgică din SUA, o firmă de servicii logistice din Marea Britanie, un colegiu de arhitectură din Spania, o companie de retail irlandeză și un hypermarket de legume și fructe din Australia. În România, compania care a fost cea mai vizată de hackeri activează în industria serviciilor financiare.

 Un alt studiu, realizat de compania O+K Research în lună martie 2012 dezvăluie faptul că peste jumătate din business-urile europene, care au adoptat sau urmează să adopte o tehnologie de virtualizare, nu au nicio intenţie să implementeze o soluţie de securitate creată special pentru astfel de medii. La studiu au participat specialişti IT din companii medii şi mari, care au deja o infrastructură virtuală sau plănuiesc să adopte una în viitorul apropiat.
Nivelul de adoptare a unei soluţii de securitate specializate pentru mediile virtualizate este alarmant de scăzut. 55% dintre companiile europene fie nu sunt interesate de suite de securitate fără agent integrat (agent-less) pentru infrastructuri virtuale, fie sunt interesate, dar nu au în plan instalarea unei astfel de soluţii.

Bitdefender este o companie internațională specializată în tehnologia de securitate, care oferă soluții în peste 100 de țări, printr-o rețea de parteneriate cu valoare adăugată, distribuitori și reselleri. Din 2001, Bitdefender a produs în mod constant tehnologii de securitate premiate pentru organizații, utilizatorii individuali și este producător de top în materie de soluții de securitate în ceea ce privește tehnologiile de virtualizare și pe bază de cloud. Zilnic, tehnologia Bitdefender protejează datele digitale pentru 400 milioane de utilizatori individuali şi companii din întreaga lume.

Cuvinte cheie: tehnologie, virtualizare, specialişti IT, companii medii şi mari, agent integrat (agent-less), infrastructuri virtuale

Despre Raluca Răducu

Aflată la începutul carierei în arta jurnalismului, dar având o deosebită atracţie către acest domeniu, Raluca Răducu face parte din categoria celor care veghează ca misiunea presei să nu fie deturnată de la obiectivele sale. Prezentând informaţiile cu acurateţe şi tratând fiecare subiect în profunzimea sa, reuşeşte să relateze faptele fără a încălca principiile etice ale jurnalismului.  

„Nu exista lege mai mare în jurnalism decât aceea de a spune adevarul şi de a înşela diavolul.”  Walter Lippmann

Comentarii