Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Goana după proprietăți în Crimeea

Publicat de pe 04.03.2015.

Pentru devorarea prăzii din Crimeea, forțele armate ruse au percheziționat numeroase întreprinderi din peninsulă, expulzând proprietarii și clamând dreptul de proprietate pentru noul guvern din Crimeea.

Șantierul naval Zaliv din Kerch, a fost pur și simplu invadat de pe mare și uscat de milițieni, spunea Nicolay Kuzmenko, președintele Consiliului de administrație al șantierului, scrie New York Times.

“Seamănă perfect cu o operațiune militară,” a spus acesta, referindu-se la “forțele de autoapărare” care purtau cagule negre care le ascundeau fața.

Aceste forțe, care au ajutat militarii ruși să ocupe Crimeea, sunt subordonate Prim-Ministrului Sergei Aksyonov, care le numește “miliția populară.”
Managerii şantierului au sunt disperați la oficialii guvernamentali locali, la poliție și la F.S.B. - Serviciile de securitate internă ale Rusiei, a relatat Kuzmenko. Nimeni nu a răspuns.

“Acest raid a avut tot sprijinul autorităților locale,” a comentat acesta, făcându-se purtătorul de cuvânt și al altor proprietari din zonă.

Aplicarea arbitrară a drepturilor de proprietate a fost foarte adesea o nenorocire a climatului de afaceri din Rusia. Cazurile care au ieșit în presă ocazional, cum ar fi destructurarea companiei petroliere Yukos, și, mai recent, a companiei petroliere Bashneft, țin prima pagină a ziarelor. Dar, în Crimeea, confiscările se fac pe scară largă, sistematic, un fenomen fără precedent în ultima perioadă.

De când Rusia a anexat peninsula Mării Negre acum 10 luni, mai mult de 1 miliard de dolari reprezentând imobiliare și alte active au fost deposedate de la foștii proprietari, conform estimărilor proprietarilor și avocaților. Activele includ bănci, hoteluri, șantiere navale, ferme, benzinării, unități economice vitale, cum este cea mai mare brutărie, fabrica de lapte și chiar clădirea cu multe etaje a Studioului de Filme Yalta, care acum 50 de ani făcea din acest litoral, ponosit acum, un veritabil Hollywood al Uniunii Sovietice.

Exproprieri pe o scară atât de mare nu au mai avut loc de la Revoluția Rusă, s-au plâns proprietarii. Mulți au susținut în instanță că aceste confiscări încalcă o clauză din Constituția rusă, care garantează dreptul la despăgubire în cazul în care guvernul naționalizează proprietăți. Dar, având în vedere spiritul triumfător al Moscovei legat de această anexare, proprietarii și-au exprimat puține speranțe pentru a intra vreodată în posesia acestor despăgubiri.

"Dacă te porți precum comuniștii în 1917, și pui mâna pe tot, trebuie să declari asta", a declarat domnul Kuzmenko, vorbind prin telefon de la Kiev. "Dacă nu există nici o compensație, totul seamănă a jaf."
Avocații spun statutele care reglementează crize de proprietate sunt neclare și aplicate la întâmplare, în funcție de ceea ce se potriveşte autorităților.

"Dacă ei cred cu adevărat că Crimeea este teritoriu rusesc, atunci ar trebui să aplice legislația rusă și nu niște normative care contrazic legea rusă", a spus Roman V. Marchenko, avocat cu sediul în Kiev, al cărui cabinet de avocatură, Ilyashev & Partners, urmărește mai multe cazuri.

Dar chiar dacă s-ar aplica drept rus, tot nu ne-ar putea ajuta” a spus el
Credem cu tărie că, din motive politice, nu ni se va face dreptatea în instanțele rusești.".

Cuvinte cheie: anexarea peninsulei Crimeea, zona Mării Negre, exproprieri, Constituția rusă, despăgubire, naționalizare

Despre

Comentarii