Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Garanti Leasing finanţează întreprinderile micro şi mici

Publicat de Raluca Răducu pe 12.07.2014.

Pentru a facilita accesul întreprinderilor micro şi mici la finanţarea activelor fixe, Garanti Leasing, parte agrupului financiar-bancar Garanti România a făcut un împrumut în valoare de 7 milioane euro de la EFSE (Fondul European pentru Europa de Sud-Est) .

"Întreprinderile micro şi mici reprezintă un segment de interes pentru economia românească. Cu toate acestea, ele încă se confruntă cu acces limitat la finanţarea necesară pentru a creşte şi pentru a obţine succesul dorit. Ne bucurăm că prin intermediul parteneriatului cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est putem sprijini aceste companii, oferindu-le mai multe opţiuni şi surse de finanţare pentru afacerile lor”, a declarat Okan Yurtsever, Director General, Garanti Leasing

Garanti Leasing face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România din 2010. Grupul reuneşte, de asemenea, Garanti Bank, Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA) şi Garanti Credite Ipotecare (marca sub care funcţionează Domenia Credit IFN SA). Grupul Garanti România este detinut de Turkiye Garanti Bankasi AS (TGB), cea mai profitabilă si a doua cea mai mare bancă privată din Turcia după active

Aflată într-un top al celor mai importante companii de leasing de pe piata românească, Garanti a dezvoltat de-a lungul timpului soluţii de leasing personalizate pentru companiile locale. Compania facilitează achiziţia de echipament de producţie, utilaje agricole şi vehicule comerciale, fiind un partener de încredere pentru clienţi şi sprijinindu-i să îşi dezvolte afacerile. În prezent, clienţii Garanti  Leasing sunt companii din diferite segmente de piaţă, precum transporturi, logistică, medical, agricultură, construcţii, industria grea etc.

“Pe măsură ce leasing-ul devine o sursă de finanţare din ce în ce mai importantă pentru grupul ţintă al EFSE de întreprinderi micro şi mici, suntem încântaţi că în Garanti Leasing am găsit un nou partener excelent din categoria instituţiilor financiare, pentru a promova acest sector”, a declarat Monika Beck, Preşedinte Consiliul de Administrare al EFSE.

“În plus, Garanti Leasing garantează impactul dorit asupra grupului ţintă al Fondului princolaborararea strânsă cu Garanti Bank România", a adăugat acesta.

De asemenea, Oana Stoenescu, director vânzări al Garanti Leasing, semnalează o creştere semnificativă a pieţii de leasing:

"În primul trimestru creşterea pieţei de leasing a fost de 28%, iar în perioada ianuarie-aprilie, avansuleste de circa 30% faţă de perioada similară a anului trecut. După anul 2008, piaţa s-a stabilizat la circa 1,3 miliarde de euro, iar anul trecut a avut loc chiar o uşoară scădere din cauză că multe proiecte au fost amânate. Anul acesta este primul după 2008 când piaţa a înregistrat o creştere, iar evoluţia din primele luni ne dau speranţă că vom avea un TREND pozitiv pe tot anul".

În opinia sa, în vederea dinamizării pieţei de leasing, este absolut necesară susţinerea creşterii economice, prin suport acordat antreprenorilor români.În acest sens, Stonescu a subliniat rolul statului în diminuarea birocraţiei (reducerea numărului de taxe), acordarea de facilităţi fiscale şi susţinere bugetară în domenii strategice, dar şi a companiilor mari şi multinaţionale,prin contractarea mai multor servicii sau produse româneşti şi prin oferirea de know how şi sustenabilitate.

Cu o tradiţie de peste 15 ani pe piaţa de leasing din România, Garanti Leasing (brandul sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) completează gama de produse şi servicii a Grupului Garanti cu oferte de leasing pentru vehicule, echipamente şi imobiliare, sale & lease-back.

De la inaugurare, compania a acordat peste 650 de milioane de euro pentru activele în leasing financiar şi a semnat peste 40.000 de contracte de leasing. În prezent, operează prin 7 birouri locale si creează sinergii cu cele 78 de agentii Garanti Bank din ţară.

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a fost înfiinţat de Banca de Dezvoltare KfW (KfW) cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică si Dezvoltare (BMZ) şi a Comisiei Europene. Fondul are ca scop susţinerea dezvoltării economice şi a prosperităţii în Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Macedonia, Kosovo, Georgia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Ucraina si Turcia. Accesul la finanţare este un factor cheie pentru dezvoltarea cu succes a segmentului de întreprinderi micro, mici şi mijlocii, motiv pentru care EFSE se concentrează pe sprijinirea sectoarelor financiare locale şi consolidarea abilităţii instituţiilor respective de a oferi finanţare adecvată si sustenabilă.

Fondurile EFSE sunt oferite ca finanţare pe termen lung în special întreprinderilor micro si mici – dar şi gospodăriilor private sub forma unor împrumuturi de amenajare a casei - şi sunt acordate prin instituţii de creditare locale partenere. Activităţile de investiţii ale EFSE sunt susţinute de EFSE Development Facility, care oferă asistenţă tehnică, consultanţă şi servicii de training instituţiilor partenere, pentru a le ajuta să îşi consolideze capacităţile operaţionale şi managementul profesional.

Înfiinţat de Banca Germană de Dezvoltare KfW pe 15 decembrie 2005 prin asocierea a patru programe multi-sponsor pe care le administrează, EFSE este primul parteneriat public-privat de acest gen şi primul fond administrat privat în finanţarea pentru dezvoltare care sprijiniă finanţarea privată pentru întreprinderile micro şi mici în regiunea vizată. Capitalul este asigurat de agenţiile sponsor, instituţiile financiare internaţionale şi investitorii instituţionali privaţi, inclusiv Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Comisia Europeană, guvernul Albaniei, CJSC Sprijin financiar pentru afacerile mici şi mijlocii (SMBCS), o subsidiară a Băncii Centrale a Armeniei, Banca de Dezvoltare a Austriei (Oesterreichische Entwicklungsbank - OeEB), Agentia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), Agenţia Daneză pentru Dezvoltare Internaţională (Danida), KfW ca Investitor Principal, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), Compania Olandeză de Finanţare (FMO), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), Sal. Oppenheim şi Deutsche Bank. Fondul este administrat privat de către Oppenheim Asset Management Services, Luxembourg şi Finance in Motion, Germania, în calitate de manager şi respectiv consilier al Fondului.

Răducu Raluca

Cuvinte cheie: active, leasing financiar, Garanti Bank, piaţa de leasing,, susţinerea creşterii economice

Despre Raluca Răducu

Aflată la începutul carierei în arta jurnalismului, dar având o deosebită atracţie către acest domeniu, Raluca Răducu face parte din categoria celor care veghează ca misiunea presei să nu fie deturnată de la obiectivele sale. Prezentând informaţiile cu acurateţe şi tratând fiecare subiect în profunzimea sa, reuşeşte să relateze faptele fără a încălca principiile etice ale jurnalismului.  

„Nu exista lege mai mare în jurnalism decât aceea de a spune adevarul şi de a înşela diavolul.”  Walter Lippmann

Comentarii