Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Femeile cu implanturi de tip P.I.P, produse în Franţa, ar putea primi despăgubiri de până la 14.000 euro

Publicat de pe 11.03.2014.

Femeile din întreaga lume, care au implanturi de tip P:I:P,  produse în Franţa, ar putea primi despăgubiri,  după o evaluare la medic,  conform deciziei judecătoreşti luate de instanţele din din Franţa. Despăgubirile  pot fi cuprinse între 12.000 euro şi 14.000 euro

Decizia Tribunalului de comerţ din Toulon, Franta, a stabilit ca femeile din întreaga lume care au folosit implanturile mamare produse de Poly Implant Prothese(PIP) ar trebui sa primească compensaţii de minim 3.000 de euro, plus cheltuieli de judecată

Avocata Raluca Curelea, de la firma de avocatură Benclinov şi Asociaţii a declarat  într-o  conferinţă  de presă, că toate pacientele care au un astfel de implant sunt rugate să se prezinte la medic, în vederea unui control, pentru a se analiza dacă implanturile au cumva fisuri.

           Pe 30 martie, Aociaţia Chirurgilor Plastici din România, împreună cu firma de avocatură Benclinov si Asociaţii, invită toate femeile din România care au folosit protezele PIP, la o întâlnire în amfiteatrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. Cu ocazia acestei întâlniri, într-un cadru confidenţial, pacientele vor avea oportunitatea de a afla în detaliu procedurile ce trebuie urmate pentru a se alătura procesului colectiv din Franţa şi pentru a primi aceste compensatii cat mai curând posibil, a anunţat Raluca Curelea.

 

"Riscul de fisurare la acest tip de implant este între 25-30%  - de două ori mai mare decât la celelalte tipuri. În Franţa,  50%  dintre cele 300.000 de femei care au acest tip de implant au decis să  le înlocuiască. Toate pacientele  din lume  pot beneficia de compensaţii. Pentru pacientele  care doresc să se asocieze acestui proces,  în iunie se va depune a doua procedură judiciară. Se estimează că, la sfârşitul 2014, pacientele vor avea banii din despăgubiri în cont. Suma de 3.000 de euro este una provizorie. Despăgubirile se  stabilesc după ce se analizează fiecare caz în parte şi pot fi cuprinse între 12.000 euro şi 14.000 euro. În Franţa, suma medie este de 16.000 euro. Persoanele care vor să participe la procedura juridiciară, vor plăti 30 de euro procedurile judiciare şi 500 de euro expertiza, care este făcută de un medic desemnat de un  tribunal din Franţa. Expertiza se va face pe baza documentelor trimise", a explicat avocata.

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România, Ioan Lascăr, a explicat că este vorba de implanturi de o calitate îndoielnică, produse în Franţa.

"Acest tip de implant nu a fost folosit ilegal, ele deţineau  un certificat de calitate european. Acest lucru a oferit certitudine medicilor că implantul beneficiază de o aprobare. În SUA nu au fost acceptate  acestei mplanturi. În România nu avem un lot numeros de pacienţi cu acest tip de implant. Implantul foloseşte un gel industrial care are alte proprietăţi faţă de cel medical. Este vorba de calitatea învelişului şi de un anume tip de reacţie tisulară. În România nu există o evidenţă exactă, un Registru al pacientelor cu implanturi.  Ar fi necesar un astfel de registru. Este nevoie de conştientizarea celor care au folosit implantul pentru a se prezenta la medic în vederea unui control. Indicaţia corectă ar fi de schimbarea a implantului.    Învelişul implantului se pare că are o fragilitate mai mare decât celelalte tipuri de implanturi. Cele mai frecvente reacţii sunt cele de apărare din parte organismului.

          Aceste reacţii duc la  modificarea formulei leucocitare, a anumitor enzime, aceste lucruri putând fi considerate semnale de alarmă. Un alt semn clinic este sub-febrilitatea.

          Preţul unui asemenea implant era de 600 de euro perechea,  în timp ce al celorlalte implanturi de calitate este în jur de 1000 euro. Eu personal nu am făcut nicio intervenţie cu un astefel de implant ,, a detaliat prof. Dr. Ioan Lascăr.

  În România se estimează că aproximativ 200- 250 de femei.

          Avocatul  Olivier Aumaître a susţinut că au fost realizate aproximativ 1 milion de implanturi la nivel mondial cele mai multe în America de Sud.

          "Toate victimele pot obţine compensaţii. Va fi un proces colectiv în Franţa, fiecare pacient din România poate participa la proces", a precizat avocatul francez.

      Scandalul legat de acest  tip de implant a început în 2010 după ce Agenţia  Franceză de Sănătate  a efectuat un control la firma producătoare şi au constatat că utilizează gel industrial, a precizat avocatul fracncez. El a subliniat că decizia Curţii franceze deschide calea pentru fiecare pacient, din fiecare ţară.

Se va deschide un process colectiv în Franţa şi fiecare pacient din România poate să participe a adăugat Olivier Aumaître.

          Până în 2010, când s-a constat că protezele mamare produse de PIP nu erau conforme cu normele de sănătate europene, peste 400.000 de femei din 65 de de ţări au folosit aceste implanturi.

          Studiile efectuate de Comisia Europeana au aratat că aceste produse prezintă un risc de fisurare de 25-30%, dublu comparativ cu alte proteze mamare comercializate pe piaţa mondială.

Cornelia Stanciu

 

 

Cuvinte cheie:

Despre

Comentarii