Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Facebook sau Google nu ar fi fost posibile în România, pentru că la noi trebuie să brevetezi

Publicat de Agentia Nationala de Presa Agerpres pe 18.09.2015.

Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători: Birocraţia pentru fonduri UE rămâne mare. În România, Facebook şi Google nu ar fi fost posibile

Fondurile europene nu arată mai bine în perioada 2014-2020 decât cea din 2007-2013. E acelaşi tip de birocraţie, aceeaşi lipsă de orizont în finanţări. Nu mergem neapărat pe domenii prioritare, pe lucruri extrem de concrete, cum ar fi crearea de locuri de muncă", a afirmat Jianu într-o conferinţă pe tema fondurilor europene şi ajutoarelor de stat.

El a arătat că antreprenorii români nu pot atrage fonduri europene în domeniul IT deoarece au nevoie de un brevet.

"La noi nu poţi să faci cercetare-dezvoltare dacă nu deţii un brevet, ceea ce mi se pare un lucru stupid. De exemplu, în zona IT-ului ce să brevetezi, pentru că acolo nu ai un produs ca atare, ci o idee. Nici Facebook, nici Google nu ar fi fost posibile în România, pentru că la noi trebuie să brevetezi. Cam acesta e gradul de înţelegere a mediului public în acest moment", a completat Jianu.

El susţine că România trebuie să se adapteze trendurilor globale din economie şi să nu îngreuneze iniţiativa.

"E o prostie ca în România să nu poţi împrumuta ca persoană fizică o persoană juridică, cum nici o companie nu poate împrumuta o altă companie. Trebuie să fii în domeniul bancar sau să devii cămătar. Trebuie să ne aliniem la mersul economiei şi la trendurile globale, nu să le punem frână. Nu trebuie să omorâm iniţiativa", a spus Jianu.

În plus, fondurile europene ar trebui să aibă cu adevărat o utilizare cu impact social; ]n niciun caz, acest obiectiv nu poate fi atins prin contractarea sumelor accesate pentru organizarea de cursuri, susţine Jianu.

"De ce să folosim fonduri europene pentru cursuri nesfârşite, cu seminarii, deplasări, lucruri lipsite de concreţe în economie, când putem să dăm unui antreprenor care creează locuri de muncă, să-i plătim echivalentul salariului unui absolvent, în felul ăsta rezolvând o serie de probleme. Fondurile europene trebuie folosite cu logică, ca răspuns la provocările dintr-un moment al economiei, nu lansate pompos şi fără o substanţă reală", a mai spus Jianu, citat de agenţiile de presă.

Progresele pe calea simplificării se văd, dar nu sunt suficiente. Cât

 Viziunea mea asupra mediului antreprenorial vizeaza stabilirea la nivel global: a unui sistem unic de infiintare a unei companii, a unei reguli comune pentru contractele de munca, pentru sistemul bancar si pentru sistem de impozitare.", declara Florin Jianu,  care a reprezentat România la G20 Young Entrepreneurs' Alliance Summit,  în calitate de fost ministru al IMM-urilor, Mediului de Afaceri și Turismului și actual președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.

G20 Young Entrepreneurs' Alliance Summit (G20 YEA) este o rețea globală dedicată tinerilor antreprenori și organizațiilor care le susțin activitatea.

Cuvinte cheie: persoană fizică, persoană juridică, împrumut, trenduri globale,

Despre Agentia Nationala de Presa Agerpres

Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și totodată prima agenție autonomă din România. Experienţa şi profesionalismul cultivate timp de peste 125 de ani caracterizează şi astăzi ştirile semnate cu obiectivitate şi promptitudine de jurnaliştii AGERPRES.

Comentarii